IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силният ръст на бизнеса в еврозоната подкрепи търговията на европейските борси

На фона на високите цени на енергийните ресурси като природния газ книжата на големите европейски енергийни дружества поскъпнаха

19:37 | 05.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните европейски борсови индекси завършиха сесията на зелена територия, докато инвеститорите оценяват новите икономически данни от региона, съобщава CNBC.

Общоевропейският бенчмарк Stoxx 600 записа ръст от 1,17 на сто до 456,03 пункта.

Германският показател DAX отчете повишение от 157,94 пункта, или 1,05%, до ниво от 15 194,49 пункта.

Френският индекс CAC нарасна с 1,52 на сто до 6576,28 пункта.

Британският измерител FTSE прибави 0,94% към стойността си, покачвайки се до равнище от 7077,1 пункта.

Бизнес растежът в еврозоната остава силен миналия месец, но е засегнат от продължаващите проблеми с доставките, които ограничават активността. В същото време нарастващият инфлационен натиск е ограничил търсенето – проблеми, които вероятно ще останат известно време, показа проучване от вторник.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) за еврозоната на IHS Markit потъва до 56,2 пункта миналия месец от 59,0 пункта през август, макар че все още се задържа доста над границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването.

европейски европейски

Инвеститорите обърнаха внимание и на изявленията на финансовите министри на еврозоната след тяхната среща в Люксембург в понеделник. Те очакват нормализиране на инфлацията през 2022 г. Значително ускорилите се наскоро темпове на увеличение на цените са до голяма степен от временен характер, изтъкват финансовите министри.

През септември инфлацията в еврозоната беше изненадващо висока – 3,4%. Основната причина бяха значително по-високите цени на енергията.

Във фокуса на пазарите попаднаха и данните за промишленото производство на Франция, което нараства с процент през август на месечна база. Ръстът е по-голям от средната оценка на анкетирани от Ройтерс икономисти, които очакваха увеличение от 0,3 на сто.

При индивидуалните акции книжата на британската верига пекарни Greggs поскъпнаха с 10,5 на сто, след като компанията повиши прогнозата си за печалбата на фона на силните продажби.

На дъното на Stoxx 600 се озова датската GN Store Nord, чиито акции поевтиняха със 7 на сто, след като дружеството преразгледа в посока надолу прогнозата си за ръста на приходите за годината.

На фона на високите цени на енергийните ресурси като природния газ книжата на големите европейски енергийни дружества поскъпнаха.

Акциите на италианската Eni поскъпнаха с 1,77 на сто, докато тези на френската енергийна компания Engie прибавиха 1,32% към стойността си. Цената на книжата на англо-холандската Shell се повиши с 1,94 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още