IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия не получи покана за международна среща за киберсигурността

Редица държави се опасяват, че Кремъл стои зад множество атаки, извършени от хакери в Русия и Украйна

15:48 | 13.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Русия не е поканена да присъства на виртуалната среща на 30 държави, водена от Съединените щати, която цели да се справи с нарастващата заплаха от зловредния софтуер и други киберпрестъпления, обяви представител на администрацията на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Много от киберпрестъпниците, използващи зловреден софтуер, оперират от Украйна и Русия, твърдят експерти от частния сектор по киберсигурност. Представители на американските власти и анализатори казват, че руските групи получават одобрение от Кремъл за делата си, но не са директно контролирани от правителството.

Срещата ще продължи два дни, ще включва шест сесии и теми като адресирането на злоупотреби с виртуални валути за плащания за откупи при кибератаки, преследване на киберпрестръпници и как да се помогне на страните да станат по-устойчиви на подобни атаки, допълват от американското правителство.

Заедно със Съединените щати четири страни, включително Индия, Австралия, Гемания и Обединеното кралство, ще водят дискусии по теми като виртуалните валути и дипломацията. Сред другите, които ще се включат, са Канада, Франция, Бразилия, Мексико, Япония, Украйна, Ирландия, Израел, Южна Африка и Европейският съюз.

„Водим активни преговори с руснаците, но на този конкретен форум те не са поканени да участват“, посочват от САЩ, допълвайки, че това не изключва Русия от участие в бъдещи събития.

По думите на източника на Ройтерс Съединените щати са ангажирани директно с Русия по проблемите със зловредния софтуер в рамките на експертна група, водена от Белия дом, която беше създадена от президента Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин.

САЩ твърдят, че дискусиите с Русия продължават, a Съединените щати са споделили информация за конкретни престъпници с Русия. Страната пък е предприела първи стъпки, за да отговори на повдигнатите въпроси.

Байдън засили действията на САЩ, свързани с киберсигурността, след серия от атаки тази година, които заплашиха да дестабилизират американските енергийни и хранителни доставки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още