IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравните власти може да въведат частично ограничения за неваксинирани

Министерството на здравеопазването няма намерение да се отказва от зеления сертификат

12:57 | 26.10.21 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Ако заболеваемостта в България не бъде овладяна, нараства лавинообразно и достигне над 1000 заразени на 100 хил. души и запълване на леглата за неинтензивни грижи над 9 хил., ще се мисли сериозно за въвеждането на локдаун. Това каза по Нова телевизия зам.-здравният министър Александър Златанов.

През изминалото денонощие новите случаи на COVID-19 са 5863 при направени близо 52 хиляди теста. Хоспитализираните към момента са 7 128, като 608 от тях са в интензивни отделения. Броят на излекуваните за последните 24 часа е 2022, а на поставените дози ваксини - 15 166, с което те стават общо 2 743 549.

„Ние сме на принципа към определен момент да се въвеждат необходимите мерки. Ако се стигне дотам, ще започнем с частичен локдаун за неваксинираните и за хората без зелен сертификат“, каза той. Все още не е обмисляно как ще се процедира, ако се стигне до това, поясни Златанов и допълни, че е възможно да се ограничи времето, в което ще могат да излизат извън дома.

В момента 7 хил. души с коронавирус са настанени в лечебни заведения. Почти над 600 пациенти са в интензивните отделения при 700 разкрити интензивни легла. Към момента според необходимостите поетапно разкриваме легла за лежащи COVID пациенти, уточни заместник-здравният министър. 

Златанов увери, че от здравното министерство имат готовност да увеличат още интензивните легла, но ще е за сметка на други дейности. Ако се стигне дотам, болниците у нас да нямат легла, има възможност да изпращаме болните в Гърция и Румъния. Това е само механизъм, предвиден в рамките на Европейския съюз, но конкретни разговори не са водени. Това ще стане, когато се прецени, че има необходимост, а за момента няма, каза Златанов.

Относно зеления сертификат той беше категоричен, че от Министерството на здравеопазването нямат никакво намерение да се откажат от тази мярка. По думите му рестрикцията е въведена напълно адекватно в точния момент. 

Обмисля се въвеждането на зелен сертификат за работа и влизане в администрацията.

Депутатите от следващия парламент трябва да влязат в пленарната зала със зелен сертификат, каза още той, споделяйки личното си мнение. „Не сме мислили за такава мярка, но по всички правила те задължително трябва да имат такъв сертификат, защото става въпрос за струпване на много хора от различни краища на страната на едно място“, посочи той. След като се въвеждат мерки, които са еднакви за всички в страната, трябва да важат и за тях, смята Златанов.

Заместник-здравният министър отрече у нас да се прилагат ваксини, които са с изтекъл срок на годност, както каза бившият премиер Бойко Борисов в неделя. Спазват се всички изисквания за съхранение на ваксините у нас, при всички специфични условия за това. ЕМА действително е удължила срока на годност на партиди ваксини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Тоя леко се опита да се прескочи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
е б и си мамата и ходи се ваксинирай колкото пъти щеш ! твой проблем !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 2 години
не... той няма шанс да разбере! На някой хора трябва да им отнемеш свободата зада разберат че са я имали!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Правилно!Тези държави (Норвегия, Израел, Германия) пребориха ковид с ваксини!Я сега да видим в колко от тях падна зеления сертификат?Германия - неИзрал - неНорвегия - не.Така 0. За нито една от излекуваните държави не е паднал зеления сертификат. Ся разбрахте ли за какво всъщност са тия сертификати..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
++1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 3
andy
преди 2 години
Като се появи ваксина ще се ваксинираме! С експериментални бъркочи, за които отговорност носи единствено потърпевшия - НЕ, Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 9
Solar Power
преди 2 години
В Русия забраниха на възрастните да излизат. Решението на уравнението е просто. Намаляме умрелите и болните на разумни граници например 5 починали на ден както е в Норвегия, Израел Германия даже там са нула и всички мерки падат. Как да стане това ? Имаме 1 оръжие за момента и се нарича ваксина. Тествано е на .5 милиарда и работи много добре в 90 процента от случаите. Ваксинирайте се за да спрат да ми нарушават правата по член 35 от конституцията ! Борете се за правата си по този член ! Борете се но с истинския враг който някои съфоромници още не знаят кой е . Врагът е този вирус !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Здравните власти може да въведат частично ограничения за неваксинирани >> Вече ги въведоха бе *****, Министерството на здравеопазването няма намерение да се отказва от зеления сертификат > А нямам намерение да бръсна продажната държава, какво остава за **** министерство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още