IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителността в британската промишленост се забавя до 8-месечно дъно

Цените, начислявани от заводите, са скочили с най-голям темп в над 20-годишната история на проучване на IHS Markit

12:53 | 01.11.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Британските заводи бележат забавяне в ръста на производителността и увеличение на разходите през октомври, докато се опитват да се справят с проблемите с доставките, показа проучване от понеделник. Това подчертава дилемата пред Английската централна банка, чиято среща по паричната политика предстои тази седмица, предава Ройтерс.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) в производството на IHS Markit/CIPS се е повишил за пръв път от пет месеца до 57,8 пункта от 57,1 пункта през септември. Финалното четене за предишния месец остава почти без промяна спрямо предварителната оценка.

Внимателно следеният индекс на производителността обаче е спаднал до 51,3 пункта – най-ниското ниво от осем месеца – от 52,7 пункта през септември.

Цените, начислявани от заводите, са се увеличили с най-голям темп в над 20-годишната история на проучването, тъй като фабриките са плащали повече за редица суровини, заяви Markit.

Някои компании казват, че международните им клиенти са отменили или отложили поръчки заради закъсненията по пристанищата и проблемите с товарния капацитет.

„Тази среда на нисък растеж се появява в комбинация със сериозно засилване на инфлационния натиск, а производителите отчитат както почти рекордно увеличение на разходите за производство, така и рекорден ръст на продажните цени“, казва директорът на IHS Markit Роб Добсън.

Има още няколко положителни сигнала в проучването – леко подобрение в ръста на новите поръчки и засилено наемане на нови служители.

„Тези позитиви обаче може да са потенциално под риск, ако проблемите с веригите на доставки, Brexit или Covid се засилят през следващите месеци, особено ако високата инфлация доведе до по-високи разходи за заеми“, каза още Добсън.

Инвеститорите очакват АЦБ да повиши основните лихви в четвъртък за пръв път от началото на пандемията с Covid-19 – до 0,25% от рекордното си дъно от 0,1%, опитвайки се да ограничи нарастващите инфлационни очаквания.

Някои икономисти обаче смятат, че централната банка може да отложи решението, докато няма по-ясна идея за мащаба на забавянето на британското възстановяване от пандемията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Така както останаха без работници за ключови сектори след още 8 месеца може да се достигне и 10 годишно дъно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още