IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската дезинформация срещу западните ваксини имаше обратен ефект

Тя накара много руснаци да мислят, че ако международните продукти не са добри, то родното производство със сигурност е още по-лошо

11:46 | 07.11.21 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Владимир Путин е един от най-ярките отсъстващи от климатичната конференция на ООН (COP26) в Глазгоу, докато Русия се бори с ежедневни рекорди при жертвите от коронавируса. Едноседмичното недопускане до работните места, което президентът одобри до 7 ноември, е най-близкото до пълния локдаун от първите дни на пандемията насам. Тук има тъжна ирония. Въпреки разработването на една от първите ваксини, Русия е с едно от най-ниските нива на ваксинация сред големите икономики и, според анализ на FT, с едно от най-високите нива на пандемична смъртност.

Тази нерадостна съдба отразява лошото справяне на властите, общественото недоверие и дезинформацията, която урони доверието във ваксинацията и подхрани конспиративни теории, пише Financial Times в редакционен коментар.

Сравнявайки данните за смъртността с историческите тенденции, анализът на FT сочи, че Русия е регистрирала 753 000 смъртни случая над обичайното по време на пандемията до края на септември. Това е вторият най-голям брой след САЩ в абсолютно изражение и трето място на глава от населението след Перу и България.

Една от причините е, че Путин не е склонен да поеме отговорност за локдауни. Затварянето през пролетта на 2020 г. изпрати икономиката в рецесия и влоши рейтинга му преди референдума за конституционни промени, които биха могли да удължат управлението му до 2036 г. Властите отложиха повторното налагане на строги ограничения с 18 месеца, въпреки втората вълна миналата есен, докато скорошният скок не ги принуди.

Кремъл не е склонен да харчи пари, за да помогне на бизнеса и хората в случай на локдауни или други ограничения.

Лидерският вакуум доведе до някои нелогични решения на министрите. Някои ненаучни мерки, като например изискването за носене на ръкавици на обществени места в Москва, отпаднаха, уж защото са си свършили работата. Други, които имаха смисъл - като цифров сертификат за посещение на ресторанти и барове - бяха отхвърлени, защото бяха непопулярни. Смесените сигнали направиха фаталистичните руснаци по-малко склонни да приемат коронавируса насериозно.

След надпреварата за разработване на ваксината "Спутник V" обаче Русия се оказа много назад по ваксинация. Само 33% от населението е получило две дози. Независимата социологическа агенция "Левада" установи наскоро, че 45 процента от руснаците "не са готови" за игла.

Съмненията относно ваксините отчасти отразяват недоверието към държавата, датиращо от предсъветските времена.

Колебанието за ваксиниране вече беше широко разпространено преди пандемията, като случаите се увеличаваха. Бързането за пускане на "Спутник" преди приключването на мащабни клинични тестове допълнително накърни доверието. Властите се борят да противодействат на убеждението сред руснаците, които имат коронавирус, че естественият имунитет сега прави ваксинацията ненужна.

Но фалшивата демокрация и раболепните пропагандни медии от ерата на Путин само засилиха недоверието и склонността да се вярва в конспирации. Проучването на Левада показа, че 61% от анкетираните са съгласни, че коронавирусът е "нова форма на биологично оръжие". Всеки, който смята, че вирусът е създаден от човек, е малко вероятно да гледа на ваксините като отговор.

Критиката към чуждестранните ваксини от страна на Путин и държавните медии, предназначена да подкрепи "Спутник V", вместо това накара много руснаци да мислят, че ако международните продукти не са добри, то родното производство със сигурност е още по-лошо. В доклад на ЕС от октомври се казва, че систематичната дезинформационна кампания на руските медии, целяща да всее съмнения относно ваксините на запад (с материали на европейски уебсайтове на множество езици, включително руски), е имала обратен ефект.

По този начин, освен че причини хиляди смъртни случаи, които можеха да бъдат избегнати, Москва предаде собствените си учени, които се обединиха, за да създадат ваксина. В една демокрация лидерите, отговорни за подобна ситуация, рано или късно биха платили висока цена на избори. За съжаление Русия на Путин не работи по този начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Стават реалисти, щото вируса не поддава на пропагандата , а си ги мори хахаха ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Умиращите руснаци, кайш? А като сметнем спрямо броя на населението, излиза, че в България умират ЧЕТИРИ ПЪТИ повече човечета от омразната ти Раша. Е, на чий гроб плачеш? И защо хич не те смущава, че от години България е на Първо място по обща смъртност? И спрямо една Испания общата смъртност за 2017 г. (преди короната) на 100 хиляди жители е ДВА ПЪТИ по-висока - 1640, срещу 820! А, бре?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Тия ще ги разправяш на умиращите руснаци, а не просветената аудитория на Инвестор. Посочената цифра на ваксинираните е некоректна (вероятно стара), защото по руски данни преди седмица такива бяха 47% от (вече над 50%) населението. Като прибавиш и едно 20-30% преболедували, няма друго обяснения за умиращите 1150 средно на ден, освен неефективността на руската ваксина. Откраднатата от Астра Зенека технология не е лоша, но изпълнението е под всякаква критика. Приятелите на путин направиха пачка, за сметка на агонизиращите руснаци. Изпращат мостри които наистина са издържани и след това при доставка, получаваш друга ваксина(случаят Словакия). Това са стари руски номера, но всичко се плаща на този свят. Затова и русия търпи десетина пъти по-големи загуби от Великобритания и Германия, при идентичен брой заразени. Вярно, че трябва да оправяме собствента си къщичка, но преекспонирането на руските гешефти ми идва в повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
... "Аз руска "дезинформация" за "западните" ваксини не съм срещал." ... аххаххахххааааа ... ххоохоохоо ... а дядя вова , платеното прокси на митрофанова , за кво грухти по цел ден под всяка новина за ваксиниране и ковид ... хеххеххее ... въпреки че се е ваксинирал с пфайзер , а не с противошапният препарат на рассийската академия на нАуките ... дръж се сериозно ... тва ако ставаше за нещо освен за *** , щеха да го одобрят в белият свет ... ама не става ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Точно така, от строене на църкви и джамии, отливът от наука и замяната и с мантри, лъжи и дезинформация по посока Запад, се случи ефектът на бумеранга за Пyтeтo - бедно и все по-бедно население от все по-неуки хора, вярващи в конспирации и в собствената си безпомощност, докато по цял ден се кръстят или бият глави в пода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
aldy
преди 2 години
Аз руска "дезинформация" за "западните" ваксини не съм срещал. Затова пък СМИ, иженарицаемите "***" не са спрели да плюят всичко руско, включително и ваксината "Спутник - V". По мнението на украинския Шеф на здравеопазването, тази ваксина е уникална със своята двукомпонентност и много висока ефективност дори срещу новите щамове. Украинският доктор трудно можем да го обвиним в симпатия към Рашата, но той говори като професионалист. Затова пък западняците не спряха да плюят ваксината по чисто политически и пазарни причини. Според Билчо "най-големия хуманист", печалбата от ваксините е 2000% (!!). А Маркс навремето беше казал, че няма престъпление, което да не бъде извършено за 300% печалба. Изводите си ги правете сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още