IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите в Глазгоу удрят на камък относно въпроса за търговията с въглерод

САЩ и ЕС се противопоставят на искането процент от приходите от търговия с въглеродни квоти да бъдат насочени към бедните нации при двустранния обмен

17:35 | 06.11.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Преговорите за климата COP26 в Глазгоу, Великобритания, относно пазарите на въглерод отиват към задънена улица, тъй като САЩ и Европейският съюз (ЕС) се противопоставиха на искане на развиващите се страни, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с разговорите. 

Става въпрос за предложение за един вид данък върху трансакциите върху търговията с въглерод, където приходите ще бъдат в помощ на онези държави, които страдат най-много от опустошенията от изменението на климата.

Постигането на напредък по въпроса за търговията с въглеродни емисии е ключовият критерий за успех на преговорите за климата в Глазгоу. Сделката ще помогне за намаляване на емисиите, за стимулиране на инвестициите в нисковъглеродни проекти и ще направи това, което потенциално представлява пазар на стойност 100 милиарда долара.

Изразени са две основни виждания по време на преговорите: едното е фокусирано върху двустранния обмен на въглеродни квоти, за да се помогне на страните да постигнат своите национални цели за климата. Другото е за създаване на глобален пазар за търговия с компенсации.

Развиващите се страни искат процент от приходите от търговия с всички видове въглеродни квоти да бъдат насочени към бедните нации. Но САЩ - заедно с ЕС - възразиха срещу прилагането на подобна схема при двустранния обмен.

По време на пленарните дискусии тази седмица представители на САЩ заявиха, че това е технически неосъществимо. Те добавят, че се притесняват, че американското правителство ще излезе най-големия потърпевш от тези такси, генерирани от трансакции, извършвани от щати, местни власти и компании.

Говорителите на Държавния департамент на САЩ не отговориха на исканията за коментар.

Правителството на САЩ не възнамерява да използва компенсации, за да постигне целите си за намаляване на емисиите до 2050 г. И не съществува регламент или закон в САЩ, който да принуди щатите и компаниите да насочват приходите от двустранни търговски споразумения към проекти за адаптация отвъд граница.

Председателят на Конференцията по климата на ООН в Глазгоу Алок Шарма каза пред журналисти в събота, че макар да е постигнат известен напредък по въпроса, има още работа, която трябва да се свърши и окончателните преговори ще се водят от министрите следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Нигърските държави и без това получават трилиони помощи, аре стига им толкова вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още