IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищните компании засега остават генератор на печалби

След Глазгоу акциите на големите компании в сектора записват спадове, но скоро едва ли ще изтрият ръстовете от последните месеци

12:26 | 15.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

По време на климатичната конференция в Глазгоу беше постигнато споразумение, което дава хоризонт за отказ от въглищата и макар тонът да е смекчен - в споразумението беше записано "постепенно намаляване" на въглищата, а не "постепенен отказ" от въглищата, надеждите са, че това ще допринесе за борбата с климатичните промени.

Така борсите в Азия отчитат спад на цените на акциите на големите въглищни компании, но анализатори коментират, че още е рано да се откажем от тях, пише Ройтерс. Годината вероятно ще се окаже много печеливша за голяма част от компаниите в сектора на фона на високите цени на суровините, предизвикани от липсата на предлагане.

"Реалността е, че въглища ще се използват и през следващото десетилетие, а дори и след това", коментира изпълнителният директор на базираната в Сидни анализаторска компания Deep Data Analytics Матан Сомасундарам. "Те все още ще генерират печалби", категоричен е той.

Това особено важи за Азия - за много от страните в региона въглищата са основен енергоизточник и засега няма особени индикации за предстояща промяна.

Акциите на въглищните компании като Whitehaven Coal в Австралия губят 2% от стойността си, а на конкурента New Hope - около 1%. В Китай секторът губи около 1% в сесията в континенталната част на страната, но в Хонконг акциите на големите минни компании остават относително стабилни.

По-съществено намаление се наблюдава в Индонезия, но пък то по-скоро е свързано с възстановяването на добива на въглища в Китай, който е най-големият потребител на добиваните в Индонезия въглища. Най-голямата въглищна компания в страната - Bumi Resources отчита спад на цената на акциите си от 3%, а конкурента Adaro Energy губи 5% от пазарната си цена.

Но заради енергийната криза, обхванала широки части от света, акциите на Whitehaven и New Hope от началото на годината са прибавили 40% към цената си. В Китай въглищните компании добиват най-големите количества за последните шест години.

В Глазгоу бяха постигнати още и договорености относно правилата за търговия с въглеродните емисии, както и относно субсидиите за въглищата, които могат да ускорят енергийния преход и да повиши интереса към възобновяемите източници. Но заради ограничените инвестиции в проектите цените на изкопаемите горива остават високи.

На пазарите в последните месеци бяха подобрени рекорди по отношение на цената на въглищата и на природния газ, макар и това да не се пренесе върху акциите на компаниите.

Инвеститорите активно търсят заместител на въглищните акции и някои от тях го откриват при урановите мини. Това обаче подкрепя ръста на цената на урана през последните седмици. Големите добиващи компании, сред които канадската Cameco и казахстанската Kazatomprom отчитат най-високите цени на акциите си за последните години, допълва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още