IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Ще излезем с ясен план за реформи за следващите 4 години

Започваме разговори по секторни политики, ще поканим и служебните министри, заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“

18:51 | 15.11.21 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Асен Василев. <em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Асен Василев. Снимка: БГНЕС

Готови сме да бъдем първа политическа сила и да носим тази отговорност. Това заяви в „Лице в лице“ по bTV съпредседателят на партията победител в парламентарния вот „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Още тази седмица ще започнат разговорите с потенциалните им партньори – всички парии в парламента без ГЕРБ и ДПС, потвърди той. За момента Василев не вижда обстоятелства, които да накарат „Продължаваме промяната“ да преговарят с ГЕРБ и ДПС.

„Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа – енергетика, здравеопазване, образование, да се сформират работни групи от всички партии – „Продължаваме промяната“, БСП, Демократична България и Има такъв народ. Бихме поканили в тези групи и министри от служебния кабинет в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаването им и накрая да се излезе с един ясен план за следващите четири години за стъпки и реформи, под който да се подпишем“, обясни Василев.

От партията победител на вота са категорични, че трябва да се подпише коалиционно споразумение.

„В Германия коалиционното споразумение е 800 страници.  Ако ние не напишем такова, шансът да ходим на нови избори или при нова по-тежка криза това правителство да не се справи е много голям. Така, че трябва да напишем такова споразумение“, заяви Василев. 

Той е категоричен, че за устойчиво управление е необходимо стабилно мнозинство в парламента.

„Няма как да се случи обещаната промяна с правителство на малцинството. Предстоят тежки реформи, зад които трябва да стои стабилно мнозинство. Няма как правителство на малцинството с плаващи подкрепи да направи промяната, която обещахме на обществото и която всички български граждани очакват“, заяви Асен Василев.

Първата и най-голяма реформа, с която новите управници ще се заемат, е правосъдната система. Ако не заработи правосъдието, няма как да има справедливост. Тогава всяко едно спиране на течове, спиране на кражби ще е временно, каза той.

Асен Василев не коментира персонални номинации за бъдещи министри. Той потвърди заявката на партията, че първо трябва да се започне от проблемите, а не от хората.

Той потвърди, че съпредседателят Кирил Петков ще бъде кандидатурата за премиер, а той за финансов министър.

„Казахме, че това са кандидатури, но те не са червена линия, не са задължителни и на база това, което експертните групи решат и това, което стане ясно в рамките на коалиционните преговори, ще се вземат тези решения. Нито Асен Василев трябва задължително да е финансов министър, нито Кирил Петков - премиер“, посочи Василев.

За нарастващите цени в България Василев коментира, че няма как страната да се справи бързо с проблема.

„Левът е закачен за еврото, ако има инфлация в еврозоната 5%, няма как инфлацията в България да е по-различна – може да е процент нагоре или надолу“, посочи той. По думите му може да овладеем по-бързия растеж на цените на енергоизточниците, но не и общата инфлация на стоки и услуги.

Начинът за справяне с инфлацията минава през монетарна политика, ние не можем да печатаме. По-скоро трябва да се фокусираме върху вдигането на доходите на хората, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 6
novata_ikonomika
преди 2 години
Абе вие руските *** кога ще спрете да пишете срещу реформаторите от продължаваме промяната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 2 години
Бе планове най-лесно се пишат.Аз лично съм писал десетки.Важното е кво ще се направи, а мен лично много ме съмнява да изкарат не 4, а дори и 2 години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 6
Valentin13
преди 2 години
щели да организират голяма кръгла маса и да канят всички да си казват мнението си, разбира се без герб и дпс. и щяли да пишат споразумения като в Германия. и... едно е ясно, всички разбираме, че България не е свободна и независима държава. иначе няма как 60 % да не гласуват, казвайки си, вероятно - и да гласувам и да не гласувам все тая, каквото спуснат от Брюксел ще се изпълнява. а харвардчетата са да дигат шум насам-натам. че после ги чака я световната банка , я мвф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Не ве брат, хардуера е стар и не позволява ъпдейт. Само рециклиране...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 6
redcretin
преди 2 години
Готови да фалират и трета фирма (за този конкретно) - държавата :)Да опапат парите по Плана за възстановяване - а след тях и потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
иване , за тебе ъпдейт няма ли бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 2 години
При сегашното лошо поведение на централната банка да прилага неправилен метод за държавна употреба на пари, правителството е с подсигуряван провал.Защо държавната власт запазва вредната за всеки парична грешка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още