IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Намерете 15 минути днес, за да не губим пет години в бъдеще*

Изборите се печелят от организираните, каза държавният глава, след като упражни правото си на глас

11:24 | 21.11.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Искам да призова всички хора за пълна мобилизация. Преди пет години победихме, защото бяхме мотивирани. Ние сме правите, но изборите се печелят от организираните. Това каза президентът Румен Радев, който се бори за нов петгодишен мандат на втория тур на президентските избори днес.

„Нека не даваме шанс на миналото да доминира нашето бъдеще. Нека бъдем организирани, нека всеки намери 15 минути днес, за да не губим пет години в бъдеще“, каза Радев.

„Нашата отговорност пред България е отговорност към собствения ни живот. Нека постъпим с отговорност към днешния ден, за да определяме сами съдбата и бъдещето си и да не даваме шанс другите да решават вместо нас“, допълни държавният глава в лаконичното си изявление, след като упражни правото си на глас.

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова всички български граждани да гласуват, защото техният глас има значение. „Те определят политиката и бъдещето на България. Нека да покажем, че сме граждани, а не поданици, в каквито искаха години наред да ни превърнат“, заяви Йотова, след като упражни правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

„Гласувах за решителен, смел и отговорен човек за президент на България, за човек на дълга, който отстоява българския интерес в страната и навън, за човек, който не предава никого. Гласувах за това от утре президентската институция заедно с очертаващото се стабилно парламентарно мнозинство и стабилно правителство да отвори нова страница от историята на България, на нейния просперитет, на решителния й глас в европейските политики“, изтъкна вицепрезидентът.

По думите ѝ беззаконието и корупцията трябва да останат в миналото, а „богатството на страната да е за всички българи, а не за малък приятелски кръг“. „Гласувах за разбирателство между институциите по общите за България приоритети – децата ни да виждат перспектива в родината и да работят за нея“, посочи Йотова.

Другият кандидат за президент на балотажа тази неделя проф. Анастас Герджиков също призова българските граждани на гласуват. "Гласувах за единство на нацията и да преодолеем всички кризи, които напоследък се множат във вътрешнополитически, икономически и външнополитически план", заяви той, след като упражни правото си на глас.  Герджиков Герджиков

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Бойко Рашков и днес се опитваше да убеди с инсинуации как хората да подадат гласа си. Всички приказки за масово гласуване в Турция не се оправдаха. Телевизиите показаха кадри, на които се вижда, че избирателните секции там са празни", допълни Герджиков. 

Кандидатът за вицепрезидент Невяна Митева гласува за държавен глава, който ще спазва Конституцията."Гласувах за президент, който зачита и споделя европейските ценности и международното право", допълни тя, след като упражни правото си на глас.

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков също гласува по-рано днес. "Гласувах за по-добрия президент. Гласувах за опита, който е така необходим на нашата страна в момента. Трябва да вземем мерки за ускорено развитие, за целта ни трябва доказан ръководител с опит, нямаме време за експерименти. Гласувах като министър на вътрешните работи и искам да победи онзи кандидат, за когото няма съмнение за връзка със структури, които доста дълго време влияеха върху нашито обществено", заяви той, след като упражни правото си на глас, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Според него до момента няма сериозни нарушения на вота. В регионите има заболели председатели на СИК, но те са заменени. Изборният ден започна и в момента протича съвършено нормално и спокойно, увери служебният вътрешен министър.

Относно протестите на АМ "Марица" Рашков каза: "Не ми се иска в днешния изборен ден ние да имаме проблеми с недопускане на свободно движение по пътищата на страната, така че ще направим всичко възможно да решим този казус".

"Данните засега сочат, че като се използва безплатен транспорт, има определена цел, която се съпътства с незаконна контрабанда, която ние няма да позволим. Проявявам пълно разбиране към турската страна, ние сме в добри отношения с тях. Няма основания за притеснение, проблемите от последните дни ще отшумят, без това да се отрази на нашите отношения", допълни министърът.

Бившият премиер Бойко Борисов също упражни правото си на глас. "Доверихме се изцяло на избора на ректорите в България, на ВУЗ-овете, на най-голямото учебно заведение – Софийския университет", каза той. Напомням, че чакахме инициативните комитети да издигнат личности, зад които българите да застанат да могат да ги обединят, да могат да водят външната политика и най-вече добросъседство. Затова не издигнахме партиен кандидат", каза Борисов. ББ ББ

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

"Гласувах срещу това полицейско насилие, тази полицейщина. Ден преди изборите да влезе полиция в СУ и други университети срещу политическия опонент, това е резил, но още по-голям резил е Радев да остане президент", подчерта бившият премиер.

"България беше най-обичаната страна на Балканите. Сега се мразим със Скопие, с Албания, ненавиждаме се с Турция. "Има реална заплаха от етническо напрежение и мигрантска криза", каза Борисов. 

*Информацията е допълнена. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Asdf1234
преди 2 години
Леле, колко постно. Винаги за Вас госин Радев, не 15 а колкото кажете минути, ще, Ви посветим, но малко по-късно, когато му дойде времето. Бъди жив и здрав, за да се порадваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
дядя Вова
преди 2 години
Радев: Намерете 15 минути днес, за да не губим пет години в бъдеще > в строежа на Световното правителство. Споко, и без нас го строят. Прибирайте си плащовете, престилките и мечовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още