IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Германия в социално-екологична пазарна икономика?

Ако успее, тя ще бъде пример за Европа и останалия свят за това как могат да се съвместяват екологията и икономиката

14:02 | 22.12.21 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Съ-лидерката на Зелените Аналена Бербок. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Съ-лидерката на Зелените Аналена Бербок. Снимка: Bloomberg

В Германия Зелената партия влезе в коалиция на федерално ниво със социалдемократите и либералите за първи път. Осъществяването на целите на Парижкото споразумение за климата и стимулирането на екологичната трансформация на германската икономика са основните приоритети на новото правителство, пише за Financial Times Свен Гиголд, говорител на германските Зелени в ЕП и зам.-министър на икономиката и климатичната защита.

Плановете на правителтвото имат потенциала да установят международен стандарт за справяне с климатичната криза. Германия, четвъртата по големина икономика в света, иска до 2030 г. 80 процента от нейното електрозахранване да се осигурява от възобновяеми източници. Това ще включва, наред с други неща, изграждане на вятърни паркове върху 2 процента от територията на страната и инсталиране на фотоволтаични системи на покрива на почти всяка подходяща сграда.

Навременното изпълнение на проекти за енергийна инфраструктура в такъв мащаб ще изисква намаляване на ненужната бюрокрация и ускоряване на пословично тромавите системи за планиране и разрешаване в Германия. В средносрочен план Германия ще премине изцяло към възобновяеми енергийни източници, превръщайки се в световен лидер в областта на климата през този процес.

Зелената партия сега носи отговорност за „суперминистерството“ на икономиката и климата, което ще надзирава последния етап от прехода на Германия към 100 процента възобновяеми източници - докато други страни обсъждат ядрената енергия, която не е нито екологично конкурентна, нито икономически устойчива.

Декарбонизацията обаче надхвърля енергийната система. След Втората световна война германската икономическа политика се ръководи от принципите на „социалната пазарна икономика“. Те включват насърчаване на отворени пазари и конкуренция, от една страна, и контролиране на техните негативни последици, като екологични щети или неравенство, от друга.

Тази регулаторна рамка сега трябва да бъде разширена от икономическата и социалната сфера към екологичната. Климатичната неутралност и опазването на биологичното разнообразие трябва да бъдат централни цели на икономическото управление наред с просперитета и социалната сигурност. Накратко, Германия трябва да се превърне в социално-екологична пазарна икономика.

Трансформираната германска икономика ще бъде вдъхновение у дома и в чужбина само ако обнови своята конкурентоспособност на базата на екологични и социални иновации. И точно по това икономическите политики на Зелените се различават от тези на повечето дясноцентристки партии. За тях благоприятните за климата иновации се постигат най-добре чрез дерегулация и ценообразуване на въглеродните емисии. Но според нас модерната икономическа политика трябва да се основава на интелигентна и прагматична комбинация от инструменти, за да създаде рамка за фирмите да променят своите бизнес модели по начин, съобразен с границите на планетата и хората.

Тази демократично дефинирана рамка за силно конкурентна пазарна икономика наистина включва ценообразуване на въглеродните емисии, но също и технически стандарти, финансови стимули и даване възможност на потребителите да „позеленят“ търсенето си. Тя трябва да позволява множество технологични решения, за да се хармонизират икономиката и планетата.

Ключова тук е идеята за скромна държава, съзнаваща собствените си ограничения и неефективност. Сериозното отношение към социалната и екологична пазарна икономика ще увеличи частните инвестиции в икономиката - не за да ограничи стремглавия растеж, а за да разшири устойчивите форми на производство и потребление, и да свие неустойчивите. Тази огромна програма за инвестиции, работни места и иновации ще бъде постигната най-добре, ако макроикономическите политики и регулирането на финансовите пазари създадат относително стабилен инвестиционен климат.

Ролята на държавата обаче трябва да надхвърля създаването на регулаторна рамка. Държавата трябва да помогне на частните предприятия да правят иновации, като стимулира инфраструктурата и подкрепя иновациите като част от активна индустриална политика. Индустриалната политика обаче не трябва да се бърка с избирането на потенциални глобални шампиони, което би застрашило многото икономически и социални предимства, произтичащи от икономика, базирана на смесица от големи корпорации, успешни малки и средни предприятия, социални бизнеси, както и иновативни стартъпи. Зелената икономическа политика взема идеите на германския „ордолиберализъм“ (при който държавата съблюдава реалните ползи от свободния пазар да не се разминават с теоретичните - бел. прев.) и ги развива чрез прагматичното използване на неконвенционални идеи.

Завършването на тази трансформация ще бъде огромно предизвикателство - не само за законодателите и индустрията, но и за обществото като цяло. Процесът на модернизация винаги създава победители и губещи. Социалната компенсация и демократичното включване на гражданите в трансформацията ще бъдат ключови, за да се избегне разпалването на протестни движения като жълтите жилетки във Франция. Но ако Германия успее, тя ще бъде пример за Европа и останалия свят за това как могат да се съвместяват екологията и икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 0
aldy
преди 2 години
Както са я подкарали през просото, дойчовците ще се докарат до положението на холандците да внасят пресни оранжерийни краставици от Рашата. И не само краставици, а още куп продукти, които те няма да устискат да произвеждат на сносни за износ цени. А "Газпром" строи Газопреработващ завод с капацитет 43 млрд кубометра годишно. Май някой в Европата ще изреве на умряло, щото това си е 1/4 от износа за Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Много даже ме кефи, да ти кажа хич не е зле :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Не може да ме критикува някой, който се е кръстил... КУXАОВ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Климатическите промени са факт, само доколкото климатът е динамична система. Последната година има отчетливо захлаждане. Разбира се, зелените крадци няма никога да признаят това, докато не им опрем нoжът на нахалните вратлета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Климатичните промени са факт. Имаме само спор върху причините за тях и някои мерки, които уж щели да променят нещо към по-добро. Само дето никой не признава, че повечето от по-доброто е за някой друг. Не за България и българите. Ако не е в полза на немци ще е от полза на руснаците и така докато земята се върти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Много е далече от социал-а, но ако те кефи тази мисъл, не ми пречи..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
а това че ти не разбираш от елемнтарна физика и отричаш глобалното затопляне, чий проблем е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 2 години
все още по голем *** от теб не съм виждал... а ида от северозапад! Така че сметай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Ще се превърне ли Германия в социално-екологична пазарна икономика? >> Ако продължава да лижже на янките, няма да има от Русия евтини енергоносители. И ще стои изобщо въпроса за конкурентността на икономиката. Социал-екологична вече е новият фашизъм - черешката на тортата идваща от близзането на ****** на янките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Самото съществуване на "министерство на климата" (това да не е Замунда, бе?) и обединението му с икономиката, вече е тежко ***-0тство. Който мисли, че от ***-0тство може да се получи нещо работещо, адекватно и конкурентно, сам е ***-0т. Не съм сигурен дали това правителство ще изкара и до пролетта. И това в статията е само малка част от безобразията му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още