IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко се готви да се циментира във властта в Беларус

През февруари ще има референдум за нова конституция на страната, която още не е публикувана, а президентът я представя като патриотичен акт за защита

16:20 | 24.12.21 г. 7
<p>
	<em>Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Беларус</em></p>

Снимка: EPA/Пресслужба на Президентството на Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко изпраща година, белязана от мащабни улични протести, международно осъждане и санкции и сега има нов план да запази властта си за години напред.

Референдум за нова Конституция, който трябва да се проведе през февруари, е в центъра на неговата стратегия, пише онлайн медията Politico.eu. Това доведе до призиви на опозицията за бойкот и подкопаване на кампанията, но това едва ли ще спре Лукашенко.

Той вече прикрива основната функция на референдума, като говори за патриотизъм и национална отбрана. „Трябва да се защитаваме. С или без Лукашенко, това е вашата страна и никога не трябва да я даваме на никого“, казва президентът на Беларус, цитиран от държавната информационна агенция Белта.

Въпреки че промените в Конституцията все още не са публикувани, Лукашенко вече даде да се разбере, че иска да създаде система на управление, която е доста различна от тази на либералната демокрация.

Основната част от реформите изглежда е насочена към предоставяне на повече правомощия на Беларуската народна асамблея, консултативен орган, съставен от лоялни хора от правителството и индустрията. Тези правомощия включват назначаването на висши съдии и възможността за започване на процедура по импийчмънт срещу президента.

„Като цяло това е най-висшият представителен орган. Така е замислено“, каза той в скорошно интервю, като подчерта, че каквито и промени да има предвид, „в никакъв случай не трябва да се допуска двойна власт“. „Държавният глава, президентът, трябва да остане президент; трябва да имаме президентска република. В противен случай ще унищожим страната“, допълва той.

Идеята е той и други висши фигури от режима в Беларус да влязат в събранието, за да може висшите длъжности да се заемат от по-млади хора. „Идва ново поколение. То трябва да управлява страната“, посочва Лукашенко.

Той също така призовава правоприлагащите органи – хората, които смазаха усилията на опозицията да протестира срещу миналогодишните откраднати президентски избори – „да не се отпускат“, защото опозицията „ще продължава да се опитва да наруши ситуацията“ преди референдума.

Циментиране на позиции

Павел Латушко, опозиционен лидер, живеещ в изгнание в Полша, смята, че новата конституция „има за цел да циментира властта на Лукашенко, давайки на него и членовете на семейството му доживотен личен имунитет от наказателно преследване, както и имунитет на всеки, който подкрепя неговите престъпления на територията на Беларус“.

„Не считаме седенето вкъщи за опция. Призоваваме всички беларуси активно да се противопоставят на този референдум“, посочва той.

Александър Доброволски, базиран във Вилнюс старши съветник на Светлана Тихановска, опозиционната лидерка, която може би спечели миналогодишните избори и която сега е в изгнание, казва, че на беларусите „няма да бъде предложен избор“ на референдума. „Ще им бъде предложена или съществуващата конституция [която дава огромни правомощия на Лукашенко], или нова конституция, която де факто запазва Лукашенко на власт. Това е явна измама“, посочва той.

„Преместването на Лукашенко на друг пост няма да премахне причината за кризата. По-голямата част от гласоподавателите в Беларус искат нови президентски избори. Това е като да избирате между два варианта на коронавирус – делта или омикрон, но нито един от тях не е добър за вашето здраве“, допълва той.

Въпреки усилията си да променят плановете на Лукашенко за референдума, опозиционните лидери са предпазливи дали усилията им ще успеят. Демократичната опозиция е разбита, стотици хора са хвърлени в затвора, като някои получиха дълги осъдителни присъди. Лидерите на опозицията са също или в затвора, или в изгнание, като е трудно да организират съпротива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Бий Батька, иначе не уважават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 2 години
верно бе ... изсипаха 6 милЯрда долара за майдана ... и бисквити... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Не демократите, а Русия направи това от Украйна. На принципа след нас потоп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 2 години
нищо няма да резнат , щото виждат Украйна на какво я направиха "демократите" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Ако не избере пътят на насилствената диктатура собствените му граждани ще му резнат зелката. Дотам я докара този глупакк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
melon
преди 2 години
Ами може и да е по-добре да си циментира властта. Иначе ще ги налазят разни еврогейове, екоталибани и глобални затопленяци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
"Светлана Тихановска, опозиционната лидерка, която може би спечели миналогодишните избори..."............Мигленче , "може би " е твърде неуместно тук ... ама кат не може иначе ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още