IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото поскъпва на фона на рекордния брой новозаразени с коронавирус

Спот цената на златото расте с 0,2% до 1816,20 долара за тройунция, като от началото на годината стойността на метала изостава с 4 на сто

17:30 | 28.12.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на златото расте, докогато инвеститорите оценяват устойчивостта на глобалното икономическо възстановяване, помрачена от ръста в броя на новозаразените с коронавирус, пише Bloomberg.

Общо 1,44 млн. са новозаразените с COVID-19 в глобален план в понеделник, надхвърляйки предишния рекорд. Въпреки че омикрон вариантът се разпространява бързо по света, изследванията показват, че заболяването с новия щам протича по-леко от предишните версии на вируса.

Златото се насочва към първия си годишен ценови спад от три години насам, тъй като централните банки започват да забавят своите извънредни пандемични политики и да повишават лихвите, за да овладеят ускоряващата се инфлация. Американският индекс S&P 500 достигна нови рекордно високо ниво в понеделник, което предполага, че инвеститорите остават относително оптимистични по отношение на рисковете около омикрон варианта.

злато злато

Великобритания заяви, че няма да въвежда по-строги ограничителни мерки заради коронавируса преди края на годината въпреки скока в броя на заразените, докато САЩ намалиха препоръчителното време за домашна изолация за американците, разболели се с вируса, на пет дни от десет.

Спот цената на златото расте с 0,2% до 1816,20 долара за тройунция към 15:16 ч. българско време, като това е пети пореден ден на растеж. Въпреки това ценовото ниво на кюлчетата остава с 4% под нивото от миналата година. Индексът Bloomberg Dollar Spot Index се понижава с 0,1%.

В същото време цените на среброто и платината същи нарастват, докато паладият остава на нивото от предходния ден.

„Движението на цената на златото ще остане в диапазона от 1750 до 1820 долара“, посочва Виктор Фу, главен изпълнителен директор на Сингапурската борса за благородни метали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
златото никъде не ходи, фиата се срива спрямо златото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
E с'я Ватата си е прав. Лощо няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
единственото полезно нещо на инвестора /все още /е възможността да теглиш по една дърта майна на тролеевите ... други ползи нема .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Златото расте заради инфлацията, а не заради омикрона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Златото поскъпва на фона на рекордния брой новозаразени с коронавирус > Пурко, нерде злато, нерде баранофокус, демек вирус за баранки. Мм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още