IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция може да остане без ток, ако температурите паднат

Страната е традиционен износител на електроенергия, но преди Коледните празници се наложи да внася, за да покрие потреблението

12:48 | 31.12.21 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Необичайно мекото време в момента предпазва Франция от недостиг на електроенергия, предупреди френският мрежов оператор RTE, цитиран от Ройтерс. От средата на декември 17 от 56-те ядрени реактора на страната са изключени заради планови ремонти или заради повреди. EDF съобщи преди Коледните празници, че изключва четири блока, защото е открила пукнатини в реакторите.

Така до първите дни на януари RTE няма да може да разчита на 12 ядрени централи, а към средата на месеца все още осем от тях няма да са включени в паралел с мрежата.

Франция, която е традиционен износител на електроенергия, се налага да разчита на внос през периода между 20 и 22 декември, а сега по-високите температури опазват страната от недостиг на електроенергия.

Ако обаче температурите се върнат към нормалните нива, което се очаква към края на януари, Франция няма много резерви. RTE отчита добри възможности за доставка на електроенергия от водните централи, но капацитетът на въглищните се ограничава от последните регулации в сектора.

Правилата дават право на въглищните централи във Франция да работят само по 700 часа годишно, или около месец. Ако проблемите с ядрените централи продължат, страната ще изчерпа своя въглищен капацитет още в първите седмици на годината, посочва Ройтерс.

Най-лошият сценарий за Франция ще бъде, ако температурите паднат за по-продължителен период и бъдат придружени от неблагоприятни метеорологични условия за вятърната енергия в Европа или нови извънредни изключвания на енергийни мощности .

Тогава ще бъде задействан план за пестене на енергия, който предвижда временно изключване на енергийноинтензивни предприятия. Това може да спести товар за мрежата от около 1-1,5 гигавата. RTE може и да намали минимално напрежението, което също ще спести няколко гигавата.

От страна на домакинствата спестявания може да дойдат с намаляване на термостатите и изключване на котлоните в моментите с високо натоварване на мрежата, допълват още от мрежовия оператор на Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Другарю Ватенков, Гочо уважава факта, че и ти си тук, и не разбираш, какво става
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 2 години
глупости на търкалета... за две години всичките им централи са се изпарили. същата глууупост като с чипсовете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Кочо, ти нещо говорител ли си или просто шизoфреник, че в множествено число пишеш за себе си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
Gocho
преди 2 години
Ти кво бе ,да се не стресна нещо , та скокна да ни се обясняваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 2 години
хаха ... форумните енергетици тесни специалисти ... преди да църкате и злобеете , да не ви казвам какво ще се случи у БГ-то , ако аварира януари нещо в единият хилядник извън реакторната част , както често се случва напоследък ... и не сте в район на София или Варна или Пловдив към подстанция към която са вързани министерство , агенция или голяма болница ... :))) ... беляНЕ , ама вие си знаете моето мнение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 2 години
В описаната ситуация и Германия ще остане без ток което е добре, като постоят на свещи може и да им дойдат други идеи за енергетиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
viva
преди 2 години
Какви хора ни управляват? Ще си съсипят икономиката за няма нищо. Все едно не могат да пишат, че при фосмажорни обстоятелства, се отпуска по-голям лимит за работа на въглищните централи. Имам чувството, че някой умишлено се опитва да батляса всичко. Не може толкова елементарни решениея да им убягват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още