IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Йенс Столтенберг: НАТО е в готовност за нов въоръжен конфликт в Европа

Предстои седмица на интензивна дипломация, насочена към предотвратяване на руско нападение срещу Украйна

08:32 | 10.01.22 г. 12
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Facundo Arrizabalaga/Bloomberg</em></p>

Снимка: Facundo Arrizabalaga/Bloomberg

НАТО предупреждава Москва да се откаже от войнствената си външна политика и да си сътрудничи със Запада. В противен случай Кремъл ще се изправи пред военен съюз, подготвен за конфликт.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, цитиран от FT, че воденият от САЩ пакт за отбрана е подготвен за „нов въоръжен конфликт в Европа“, ако преговорите с Русия се провалят.

Предстои седмица на интензивна дипломация, насочена към предотвратяване на руско нападение срещу Украйна, отбелязва медията. Западните официални лица са готови за потенциални дискусии с Москва за намаляване на размера на военните учения, контрола на въоръженията и обещание да не разполагат американски ракети в Украйна.

„Запознат съм с историята на Русия. В продължение на векове страната е в конфликт със съседите си“, коментира Столтенберг пред FT. „[Но] Русия има алтернатива: да си сътрудничи, да работи с НАТО“, допълва той.

Москва разположи около 100 000 войници близо до границата си с Украйна през последните месеци, което породи опасения, че планира нова атака срещу страната, след като нахлу там през 2014 г. и анексира полуостров Крим.

Президентът Владимир Путин отрича да има план за нахлуване в Украйна. Той предупреждава обаче, че може да се стигне до военни действия, ако САЩ и НАТО игнорират исканията на Москва за нови споразумения за отбрана, които сериозно биха намалили капацитета на САЩ и НАТО в Европа. Русия твърди, че тези способности представляват заплаха за нейните граници.

„Възможно е заедно да намерим път, политически път напред, а също и да се справим с притесненията на Русия. Конфликтът обаче остава“, посочва Йенс Столтенберг. „Трябва да се надяваме и да работим усилено за най-доброто, но да бъдем подготвени за най-лошото“, допълва той.

Предупреждението му се случва преди официалните разговори между руски и американски официални лица в Женева в понеделник, последвани от среща на 30-членния алианс на НАТО и руска делегация в сряда. Трета среща, организирана от по-широката Организация за сигурност и сътрудничество в Европа, е насрочена за четвъртък.

В неделя вечерта водещият преговарящ на Русия и заместник-министър на външните работи Сергей Рябков се срещна със своя американски колега Уенди Шърман, заместник-държавен секретар. Той каза, че разговорът им по време на вечерята в Женева „е бил труден, но делови“.

„Потопихме се в темата за предстоящите дела. Мисля, че утре няма да губим време“, казва той в коментар, предаден от руската държавна агенция Риа. „Никога не губя оптимизма си, винаги се ръководя от него“, допълва Рябков.

Исканията на Русия включват забрана на Украйна и други страни да се присъединят към НАТО и вето на Кремъл върху дейностите на алианса в страните членки, които се присъединиха след разпадането на Съветския съюз.

Според Столтенберг и двете са неприемливи, защото нарушават „основните принципи“ на НАТО за предлагане на членство на всички и еднаква защита на съюзниците.

По думите му САЩ и НАТО са готови да говорят с Русия за възможни мерки за намаляване на риска, „като контрол на въоръженията, за усилията да се опитаме да има повече прозрачност по отношение на военната дейност, ученията, а също и по комуникационните линии“.

Изключването на разполагането на американски ракети в Украйна и обсъждането на по-широки правила за ракетните системи в Европа са две области, в които Вашингтон вижда възможен обхват за споразумение, казва високопоставен служител на администрацията на Байдън преди преговорите. Според източника на медията това ще зависи от факта дали „Русия желае да поеме реципрочен ангажимент“.

САЩ също така „желаят да проучат възможността за реципрочни ограничения на размера и обхвата на [военните] учения, включително както стратегически бомбардировачи близо до територията на другия, така и наземни учения“, казва още служителят, като добавя, че никакви твърди ангажименти няма да се поемат в Женева.

Вашингтон категорично отрича съобщенията в медиите, че може да предложи изтегляне на част от войските, разположени в Източна Европа, в замяна на това Русия да намали броя на разположените по границата с Украйна военни. Вместо това официални лица казват, че САЩ и други съюзници от НАТО са готови да увеличат това присъствие, ако Путин предприеме някакви военни действия.

САЩ, ЕС и други западни партньори предупреждават, че ще наложат финансови санкции на Русия в случай на военна ескалация. САЩ също така подготвят потенциални ограничения на търговията с Русия и обсъждат възможността за контрол на износа на съюзници и партньори в Европа и Азия, твърдят хора, запознати с дискусиите в Белия дом.

Докато Кремъл изразява надежда за бързи решения от преговорите, Столтенберг казва, че ще са необходими „поредица от срещи“, за да се намерят взаимно приемливи резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
да бе ... що не се запишат русофобите и да идат да се бият с омразния "Мордор"... айде лапников да прави списъка ... стоенчо и бегеманов-байрактари , кухой -тръбач , зелевата гевендия-готвачка , ето я четата... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 3
doba
преди 2 години
Ама аз и в Кавказ не искам :) @КОЙто му се мре - да се пише в хармия Украйна. Там набират доброволци. Платени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 2 години
колкото до "предотвратяване на руско нападение срещу Украйна" , мое да се пънат колко щат , понеже са наясно , че Путин няма намерение да напада когото ида било ... ама за омагьосване на копърките , като тия двамата най отдолу , нека да върви пропагандата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 2 години
НАТО е в готовност с памперси и дамски превръзки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Споко, няма да мреш из руските степи. Просто няма кой да те допусне там, колкото и да му се иска на дядя Сэм. Виж, в кавказките планини може и да успееш. Там тепърва ще има екшъни. Това с Казахстан се очакваше и не беше изненада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
aldy
преди 2 години
Нато и неговите членове, кайш? Ами те поне половината не могат да си вдигнат военните гашти, Защото просто ги нямат. Нещастни пуделчета, дето само могат да джавкат, а самите чакат някой друг да ги 0прави. Такива са балтийските шавки, такива сме ние и още други борци с Путин и Рашата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 2 години
Нато не можа да се оправи с талибаните в Авганистан, дето са брадати бабаити с автомати, па камо ли руснаците да спре по някакъв начин. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
doba
преди 2 години
За ония в Брюксел не знам, ама аз нямам никакво намерение да мра из руските степи заради кефа на чичко Сам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Смешни заплахи от смeшник. НАТО няма капацитет да воюва с Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
todor6104
преди 2 години
"Американската политика е най-мръсната" казваше дядо. Американците си гледат интереса а Европа плаща сметката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още