IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Човечеството може да прояви криминалните си наклонности и в метавселената

Европейският съюз няма да има завършено законодателство за изкуствения интелект в близко бъдеще, смята технологичният адвокат Митко Карушков

08:32 | 31.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Unsplash.com</em></p>

Снимка: Unsplash.com

Човечеството лесно може може да възпроизведе криминалните си наклонности и в метавселената, а престъпността се появи в интернет още с началото на обществено достъпната мрежа през dial-up. Това мнение изказа в технологичното предаване UpDate базираният в САЩ технологичен адвокат Митко Карушков.

„Дори да няма криминогенен ефект във функционирането на мрежата, всяка технологична система с дистанционно общуване може да падне под собствената си тежест. Когато се намесят традиционни разбирания за престъпност в дигитална среда и поради неефективно законодателство и неговото прилагане, голямата динамика на съответната престъпна дейност, може да се получи капсулиране на системата“, каза гостът. 

В коментар за действията на регулаторите спрямо придобиванията на малки компании от големите гиганти Карушков заяви, че забраните за сделки ще продължат и може да се стигне и до разбиване на големите компании.

„Самите онлайн платформи са участници в пазара, но и сами по себе си са пазар. Възможно е големите компании да представляват участници в пазар, който е конкурентен, но тяхното участие само по себе си да е монополизиращо или толкова господстващо, че да се наложи регулаторна намеса“.

Потребителите не се вълнуват толкова дали една платформа е демократична или не и това води до нуждата от действия на регулаторите, добави Карушков.

По думите му пандемията не е единственият фактор за изострянето и изкривяването на съдържанието в онлайн платформите въпреки нарастването на потреблението на онлайн съдържание заради блокиранията - такива могат да бъдат дори големи спортни събития като Световното първенство по футбол в Катар тази година. Затварянията вероятно са имали и положителен ефект като ускоряването на достъпа до дигитални услуги.

„Създават се навици, които щяха да се случат и без пандемията. Изолацията доведе до самоубийствени тенденции и самонаранявания“, каза Карушков.

Законодателството в Китай за защита на личните данни вече действа срещу такива тенденции, смята адвокатът. „То е не толкова отнесено към индивида, а по-скоро към общността, за да може през платформите да бъдат разпознавани онлайн симптоми, които могат да доведат до самонараняване или самоубийство на потребители“.

Целия разговор може да гледате във видеото тук.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още