IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Не подкрепяме средносрочната бюджетна прогноза

В България е най-високата минимална работна заплата в ЕС спрямо БВП на глава от населението, твърди Васил Велев

10:05 | 01.02.22 г. 1
АИКБ: Не подкрепяме средносрочната бюджетна прогноза

Не подкрепяме средносрочната бюджетна прогноза на министерство на финансите. Тя следва да се преработи и ревизира. Може би това трябва да е главната задача при актуализацията на бюджета, която е обявена още отсега, преди бюджетът да бъде приет. Това коментира пред Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Той добави, че ръстът, който се предвижда между 3 и 4% за следващите две години не удовлетворява бизнеса.

"Проектобюджетът има много дефекти, но ние, с много уговорки, препоръки, условности, го подкрепихме, защото кабинетът нямаше толкова време да го подготвя, а и някои параметри в него бяха предопределени от предходни решения на парламента, правителства, обещания и т.н.", каза гостът.

Прогнозата на Асоциацията на индустриалния капитал е за по-висока инфлация и по-нисък ръст на БВП в сравнение със заложените в проекта на бюджета. 

Според Велев причината да се оспорва бюджета на социалното осигуряване е защото там има много "дефекти, които се добавят към хроничните от миналото. „Не става дума само за минимални работни заплати, минимални осигурителни прагове и трите дни болнични, които се плащат от предприятията, вместо само първия. Към тях се добавиха нови, които в процеса на обсъжданията само се задълбочиха", каза той.

"Вместо да се мотивират хората за градивен труд и пълноценна реализация, те се демотивират и им се казва, че могат да получават повече, даже без да работят, в сравнение с това, което са получавали, преди да излязат в отпуск по майчинство, например, или да станат безработни", посочи Велев по повод намерението на управляващите да повишат майчинството през втората година за отглеждане на дете от 380 лв. на 710 лв.

Според Велев в България е най-високата минимална работна заплата в ЕС спрямо БВП на глава от населението.

"БВП ни е нисък, това е абсолютен факт. Той е най-нисък и затова не е учудващо, че и минималната ни заплата е най-ниска. Но ако сложим в числителя минималната работна заплата, а в знаменателя БВП на глава от населението се получава първо място в Европейския съюз. Тоест за брутния вътрешен продукт, който имаме на глава от населението, ние даваме най-високите минимални работни заплати в ЕС. Това е част от стремежа, без да се работи повече, с решение на "ръководството" да си повишим благосъстоянието. Това е една от най-слабите черти на проекта за нов бюджет“, заяви събеседникът.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 2 години
значи е добра... бизнеса да не се меси много много в държавните дела ами да си гледа работата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още