IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на месеца ще има предложение за индексиране на цените в строителството

Само във ВиК сектора са застрашени договори за 260 млн. лв., посочи регионалният министър Гроздан Караджов

16:32 | 15.03.22 г. 1
<p>
	Регионалният министър Гроздан Караджов.&nbsp;<em>Снимка: Зара Русева, БГНЕС</em></p>

Регионалният министър Гроздан Караджов. Снимка: Зара Русева, БГНЕС

Работната група, която трябва да излезе с предложение за законодателно разрешаване на проблема с т. нар. индексиране на цените в строителството заради инфлацията, се очаква да приключи обсъжданията до края на месеца. Това каза регионалният министър Гроздан Караджов по време на традиционната среща на бизнеса с правителството, организирана от вестник „Капитал“.

Идентифицирани са пет подотрасъла в рамките на строителството, включително водоснабдяване и канализация, пътно строителство, високо строителство и енергетика, за които ще има различни индекси. Караджов посочи, че само във ВиК сектора са застрашени договори за 260 млн. лв.

По отношение на пътното строителство тази година се очаква да завърши изграждането на отсечката между Калотина и Драгоман, която е част от бъдещата магистрала „Европа“, каза Караджов. Вече е сключен договорът и за последната отсечка от магистралата, която започва от околовръстното шосе на София. Министърът очаква до няколко месеца реално да започнат строителните дейности, тъй като договорът е сключен при условията на незавършило отчуждаване. „В момента се извършват отчуждителните процедури, а те обикновено завършват с обжалвания“, допълни Караджов.

Регионалният министър съобщи още, че до средата на годината ще бъдат въведени тол такси за тежкотоварни автомобили, преминаващи и през част от второкласната пътна мрежа в страната, която е с обща дължина от приблизително 3200 км. Към момента ТИР-овете, които по думите на Караджов, най-много износват пътната среда, не плащат тол такси за преминаване през второкласните пътища в България, а само за първокласните пътища и магистралите.

„През камерите на тол управлението можем да видим как целият трафик от първокласната и магистралната мрежа, се е отлял, където е могъл, във второкласната мрежа. Специално в зърнопроизводителните райони всички опити да се използват мобилните кантари срещат тежък отпор. Тези претоварвания са разбили цялата второкласна мрежа в страната, тъй като тя не е проектирана и изпълнявана така, че да носи целия трафик“, посочи Караджов.

Вече е проведен първи кръг от преговори с превозвачите, а следващата седмица предстои втори. Министърът очаква след въвеждането на тол такси и за част от второкласната пътна мрежа общо около 6400 км от републиканските пътища да станат платени за тежкотоварни автомобили.

„Тол системата работи много добре, тя е най-модерната система по рода си в Европа, а компанията "Капш" изпълнява 80% от всички тол системи в света“, изтъкна Караджов. „В контакт сме с финансовия министър Асен Василев, започваме сътрудничество в използването на възможностите на тол системата с цел подпомагане на хазната“, допълни той.

По думите му тол системата трябва да плаща за поддръжката на цялата републиканска пътна мрежа, която към днешна дата възлиза на 1,2 млрд. лв. За миналата година обаче тя е платила 427 млн. лв. В същото време има и дисбаланс, тъй като лекотоварните автомобили, които увреждат най-малко пътя, плащат две трети от тази сума, а една трета, или около 150 млн. лв., се заплаща от ТИР-овете.

„Това орязване на идеята за тол системата, направено през 2020 г., когато тя стартира, е облекчило тежкотоварните превози и сега те заплащат доста по-малко, отколкото преди“, отбеляза Караджов.

Министърът на транспорта Николай Събев, който също взе участие в дискусията, посочи, че министерството на транспорта държи сключените договори в областта на железопътното строителство да бъдат изпълнени. „В случай, че това не се случи, ще обявим конкурс. Каним официално всички външни изпълнители, които са високотехнологични и могат да подобрят скоростта на изграждане на железопътната инфраструктура, да участват в следващите търгове“, посочи Събев и допълни, че много работа предстои и по възстановяването на съществуващите жп линии.

Министърът отбеляза, че през последните 30 години при възникване на проблеми по жп линиите, не се е пристъпвало към енергични действия за разрешаването им, а вместо това в проблемните участъци са се въвеждали ограничения за скоростта. Това налага влаковете да променят разписанията си и се стига до разминаване с разписанието на обществения транспорт между населените места и гарите, което създава неудобство за пътниците. „Така че имаме доста работа, която трябва да свършим сега, и тя не е свързана с резките повишения на цените“, изтъкна Събев.

По отношение на превозите на товари през Черно море министърът посочи, че България е част от ЕС и НАТО и когато там се изработва единна позиция по повод на корабите, плаващи под руски флаг, страната ни я изпълнява. „Има и изключения, които търсим и в момента договаряме. Но в случай, че ЕС излезе с позиция за затваряне на Черно море, ние ще я изпълним“, заяви Събев.

Според транспортния министър чартирането на кораби за черноморски пристанища и сега е под въпрос, защото застрахователните компании вече не са съгласни да носят отговорност с полиците си върху чартъри, касаещи товарене и разтоварване в Черноморския басейн. „Вече са налице проблеми във веригите на доставка. Затова от две-три седмици работим много активно по алтернативни вериги на доставка, при които морският транспорт да приключва на друго място, например Гърция“, каза Събев.

Събитията в Украйна показаха, че правителството е имало много вярна стратегия да отвори повече транспортни връзки със съседните държави, посочи транспортният министър, но допълни, че усилията са леко закъснели предвид опашките на границите, макар да е създадена система за управлението им с цел ускоряване на преминаването на пътници и товари.

През юни трябва да бъде пуснат ферибот от Русе за Румъния като подкрепяща транспортна връзка за подобряване на транспортната свързаност със северната ни съседка, съобщи Събев. „Ако тази връзка работеше сега, а не след няколко месеца, щеше да ни е от полза“, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Крайно време е да се индексира ДДС ,акцизи данъци ,така всеки ще има възможност да подкрепи НАТО Украйна и ЕС ,а не като сега само някой имат тази прекрасна възможност Единствено путиновите агенти са против ,истинския европеец е готов и ризата от гърба си да свали за евроатлантическите ценности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още