IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия компенсира с 1,4 млрд. евро енергийно интензивния бизнес заради скъпия ток

Със схемата ще бъде намален рискът от "въглеродно изтичане", посочват от ЕК

12:45 | 17.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) одобри схемата на Чехия за подпомагане на енергийно интензивните компании в страната заради високите разходи за електроенергия, съобщават от Брюксел. По програмата ще бъдат отпуснати 1,4 млрд. евро, които са мотивирани като средства за покриване на индиректните разходи за скъпите емисии въглероден диоксид, търгувани през европейската ETS.

Схемата на чешкото правителство не нарушава правилата за държавна помощ и е в съзвучие с целите на Зелената сделка, коментират от ЕК. Мярката няма да доведе до ограничения на свободната търговия в общността.

С отпуснатите средства ще бъде ограничено и "въглеродното изтичане", посочва още комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Въглеродното изтичане", тоест изнасянето на производството в трети страни, извън ЕС, в които климатичните политики не са толкова амбициозни, реално намалява икономическата активност в общността, а глобалните емисии, водещи до климатични промени, не се ограничават. По тази причина и в Брюксел предприемат мерки, за да не бъде допусната релокацията на индустрията извън общността.

Енергийно интензивните компании са едни от големите жертви на високите цени на електроенергията. В допълнение те са изправени и пред силна международна конкуренция, посочват от ЕК.

По чешката схема тази индустрия ще получи подкрепа в размер на до 75% от индиректните разходи за емисии, направени през миналата година. Плащанията ще бъдат извършени до 2031 г. Средствата, които ще получат компаниите, са изчислени на базата на стандарти за енергийноефективно потребление, за да имат компаниите стимул да пестят електроенергия.

За да получат подкрепата, компаниите трябва да покриват поне 30% от своето енергийно потребление със зелена енергия - от ВЕИ мощности за собствена употреба или чрез покупката на сертифицирана зелена енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още