IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата пласира дълг за още половин милиард лева

Министерството на финансите преотвори емисия 7,5-годишни ДЦК при 1,33% среднопретеглена годишна доходност

12:37 | 22.03.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Във втория аукцион за тази година държавата пласира успешно дълг за половин милиард лева. В търга са пласирани държавни ценни книжа (ДЦК) за 500 млн. лева съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност в размер на 1,33%.

Падежът на 7,5-годишните ДЦК, деноминирани в левове, е 24 май 2029 година, съобщи финансовото ведомство.

Общият размер на подадените поръчки е достигнал 599,1 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 1,20.

Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 114 базисни пункта.

Най-голямо количество ДЦК на аукциона са придобили банките – 84,1%, следвани от застрахователните дружества – 8,4%, пенсионни фондове с 3,8%, гаранционни фондове – 1,4%, инвестиционни посредници с 0,3% и други инвеститори – 2%.

Investor.bg припомня, че на 14 март държавата пласира ДЦК за 500 млн. лева в първия аукцион за годината. През тази година на дълговия пазар ще се търсят инвеститори за 7,3 млрд. лева – 3 млрд. лева ще са за рефинансиране на стари дългове, а 4,3 млрд. лева ще са нов дълг.

Средствата са за финансиране на бюджетния дефицит.

Според предварителните данни на Българската народна банка (БНБ) в края на миналата година брутният външен дълг (частен и държавен) на България е достигнал 41,529 млрд. евро, което е 61,8% от прогнозния брутен вътрешен продукт (БВП) на страната.

В периода 2022-2024 г., въз основа на допусканията и прогнозното дългово финансиране, размерът на държавния дълг в абсолютни стойности и съотношението му спрямо прогнозния БВП ще продължи да нараства от 24,8% в края на 2022 г. (35,5 млрд. лв.) до 29,3% през 2024 г. (47,1 млрд. лв.).
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
0pk
преди 2 години
Трябва да се хранят бежанците, няма как.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
В Република България, валутният борд запазва създаващия щети метод за емитиране на левове. Паричната грешка е водещата причина за щети. Тази практика сътворява инфлация. Централната банка не може да осигури устойчиво прекратяване на щети от вредния за националното стопанство метод за емитиране на пари. Поразени са бедни и богати. Обществеността е с мълчание за водещата причина за държавните дългове. Правителството взима заеми за да плати щети от паричната неправилност и да отложи обявяването на национален стопански крах. Ако се прилагаше предпазващ от щети метод за емитиране на пари, правителството нямаше да има сегашните дългове. Преустановяването на лошата практика зависи от волята на държавната власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още