IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Влизането на Финландия и Швеция в НАТО ще укрепи европейската сигурност

То не е против някого, а за всички нас, изтъква бившият финландски премиер Стуб

13:38 | 12.05.22 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Атаката на Русия срещу Украйна има много непредвидени последици. Една от тях е, че Финландия и Швеция ще се присъединят към НАТО тази година, пише за Financial Times бившият финландски премиер Александър Стуб.

Официалният път към членство започна с изявление на Саули Ниинистьо, президента на Финландия. Швеция ще последва примера до дни. Съвместно изразяване на намерението за присъединяване към НАТО се очаква в началото на идната седмица. 

Деветото разширяване на НАТО от основаването му през 1949 г. ще се помни като разширяването на Путин. Без атаката на Русия срещу Украйна то нямаше да се случи.

Тази тактическа и стратегическа грешка на руския президент беше повратната точка. Изводът беше ясен. Ако Владимир Путин може да избива своите славянски братя и сестри в Украйна, нищо не му пречи да направи същото другаде.

Проучванията на общественото мнение относно членството в НАТО се промениха почти за една нощ. Сега има огромно мнозинство в подкрепа на присъединяването към алианса както във Финландия, така и в Швеция.

За Финландия решението беше по-лесно, защото се основава на реалната политика. По време на Студената война тя беше неутрална поради необходимост, а не по избор. Финландия не е неутрална от началото на 90-те години. Шведската традиция на неутралност е по-дълга и по-идеологическа.

Но когато реалността се променя, и двете страни се адаптират. Сигурността в крайна сметка е свързана с реалността, а не с идеологията. Ето защо ние винаги сме подкрепяли отбранителното сътрудничество в ЕС.

Политически, промяната изглежда значителна, но в действителност не е драматична. И Финландия, и Швеция бяха близки партньори на НАТО през последните три десетилетия, като участваха в операции за управление на кризи по света и в съвместни учения в региона на Балтийско море.

Членството на Финландия и Швеция в НАТО изобщо не е изненадващо. То носи само ползи за региона на Балтийско море, алианса и европейската сигурност. Кандидатите не получават повече съвместимост с НАТО от това.

Във финландския случай съвместимостта беше съзнателно решение. След края на Студената война ние поддържахме възможността да се присъединим към НАТО и гарантирахме, че нашата армия се развива съответно.

Последна актуализация: 05:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Че Китай е следващата жертва. Само ти, като по-бавноразвиващ се не си разбрал това. Ликвидирането на Империята на Злото дава някакъв шанс на Китай да оцелее дори и след патакламата. А РФ със сигурност ще остане, макар и доста пострадала. Но Чича ти Сам го пиши бегал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
Само, където Китай не са ОК Путин да унищожи света. И поздрави на парада на глупаците на Костя Копейкин - знам, че ви събира често тези дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 6
Alex Silver
преди 1 година
Тъъпо и упорито натото ще доведе света до ядрена катастрофа. Заплахата за унищожението на РФ е реална. С влизането на Финландия и Швеция става още по-голяма. Путин предупреди натото да се изтегли, но ТИЯ правят точно обратното. При една ядрена патаклама от европата ще останат само пепелища. И Ф.А.Щ. ги чака същата участ. От какъв зор разчитат, че Путин няма да посегне на червения бутон? Нали не е с всичкия си? Или разчитат на агентите си, които ще успеят да го ликвидират навреме? Това е напълно в реда на нещата за Империята на Злото, разпалила над 200 въоръжени конфликти след ВСВ и избила между 20 и 30 милиона души в тия войни. Но сега може да си намери Майстора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
*** явно те е галила с подобно перце по главата, което обяснява поведението ти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
ти.си.***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
Императорът
преди 1 година
Напротив - ще увеличи напрежението между НАТО и Русия. Само дето швеци и финланци нямат нито ногобройността, нито въоръжението на укpoпия. При евентуална война, Русия - за да защити Петербург, първо Финландия ще удари и то здравата, няма да ги гали с перце както украйна, заради руското население там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още