IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН опитва да освободи износа на украинско жито срещу отстъпки за Русия

Износът на Украйна през Черно море е блокиран изцяло от Москва с превземането на почти цялото крайбрежие и блокирането на Одеса

11:40 | 17.05.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

ООН опитва да свали блокадите над украинските пристанища, за да могат да бъдат направени доставки на жито за страни от Третия свят, пише The Wall Street Journal. В замяна на това организацията предлага намаляване на натиска срещу Русия и Беларус и облекчаване на санкциите по отношение на износа на калиева тор.

Украинското жито е от съществено значение да бъде избегната хранителна криза особено за най-бедните страни. Освобождаване на износа може да успокои пазарите и да дръпне надолу цените на храните, надяват се още в ООН.

Източници на WSJ посочват, че организацията се опитва да води преговори по този казус с Русия, Турция и още няколко държави. На този етап обаче Москва не се ангажира особено активно с такива разговори. Турция, от своя страна, е заявила готовността си да съдейства, включително и чрез осигуряване на безопасен път на корабите заради заложените мини. По Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година, Анкара има специални права да контролира трафика през Босфора и да спира доставки и кораби по време на военни действия.

Русия и Беларус са сред основните доставчици на калиев тор в световен мащаб. Западните санкции забраняват износа на продукцията на Беларус, а заради войната в Украйна част доставките от Русия са блокирани.

Украйна е водещ износител на зърно в света. През миналата селскостопанска година страната изнесе 41,5 млн. тона пшеница и царевица, като 95% от тях чрез кораби през Черно море. Сега обаче руските военни блокират украинските пристанища и спират износа. По изчисленията на властите в Киев тези блокади костват по 170 млн. долара загуби на ден. В световен мащаб липсата на зърно от Украйна води до нестабилност на хранителните пазари и растящи цени.

Опасенията са, че тези кризи ще доведат до вълна от политическа нестабилност в Третия свят.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш посети Москва, Киев и Анкара през април, припомня WSJ. Сред темите за разговорите беше и кризата на хранителните пазари.  По време на визитата на делегацията на ООН в украинската столица руска ракета удари жилищен блок в близост.

Очаква се темата за продоволствената криза да бъде повдигната на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, което ще се проведе на 19 май. Председател на срещата ще бъде американският държавен секретар Антъни Блинкен. Представителите на САЩ в ООН коментираха, че имат големи притеснения относно отражението на войната върху трафика в Черно море, както и за възможността Украйна да изнася своята продукция и да намали несигурността на пазарите.

Вероятността Съветът за сигурност да прокара някакво предложение без съгласието на Русия е минимална, защото страната има право на вето като постоянен член на организацията. Така че, освобождаването на износа на Украйна зависи единствено от Русия, посочва още WSJ. Москва разшири значително своето присъствие в Черно море, използвайки като база Крим и превземайки почти цялото украинско крайбрежие, включително и Мариупол, както и блокира най-голямото пристанище Одеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Спокойно, дурак комплексиран, износът на украинско жито вече е уговорен през Констанца и Варна, а скоро и други опции през Балтийско море. Само спакойна, че самия ти да не станеш на експортна "торчица".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Императорът
преди 1 година
Хаха, руснаците си изнасят торчица, само Бразилия увеличава и без това огромните количества, които пазарува с 60% !!! Явно и тя ще става земеделски гигант. А Русия обеща да покрие не само своето производство, но и това на укpoпия. Тоест ООН пак се пъне да помага на укрите, уж се грижи за света. А мините ги напускаха самите укpoпи. Кога ще им се търси отговорност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още