Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нюзлетъри

Марк Фабер: Насочваме се към нова рецесия

Инвестирайте в турски акции и злато, съветва легендарният швейцарски специалист

Марк Фабер: Насочваме се към нова рецесия

Марк Фабер. Снимка: архив Ройтерс

Ситуацията на финансовите пазари продължава да е трудна. Тъй като алтернативи за увеличаване на парите все още липсват, рисковете при акциите също растат. Много експерти отдавна очакват корекция или дори срив след годините без значителни спадове на пазарите.

Един от най-големите песимисти сред експертите по финансовите пазари е швейцарецът Марк Фабер. Той прогнозира катастрофата през 1987 г. и отново предупреждава за сериозен спад на Dax, Dow Jones и Сие. „Оценките на компаниите вече са твърде високи", предупреждава Фабер в разговор с Business Insider. Но има и други причини, които карат експерта да говори за финансов балон.

Още по темата

„Високите оценки не засягат само акциите. Пазарът на недвижими имоти вече е балон на много места по света, а цените на колекционерските стоки, като произведения на изкуството, се покачват бързо", предупреждава Фабер. Това означава, че ако някой има излишни пари, едва ли ще открие нискорисков начин да ги инвестира. „Разбира се, този балон може да продължи да се надува, но ако се пукне, въздействието ще бъде по-драматично, отколкото беше при последните катастрофи", предупреждава Фабер.

Причината според него е, че на финансовите пазари не се е случила достатъчно консолидация, и то от години. „Борсите растат без устойчива корекция от март 2009 г., което ни прави свидетели на най-дългия бичи пазар в историята", казва Фабер. Като бичи пазар се обозначават периодите, през които фондовите пазари растат навсякъде и не бележат спадове по-големи от 20%.

Марк Фабер не се осмелява да предрече какво би могло да предизвика срив този път. Възможно е изходната точка да е търговската война, инициирана от САЩ, пояснява все пак специалистът. „Независимо от факта, че самите САЩ страдат най-много от наложените наказателни мита, тази търговска политика се случва в неблагоприятно време. Глобалната икономика вече се забавя, а наказателните мита могат да доведат до още по-бързо забавяне. Мисля, че се насочваме към рецесия ", предупреждава експертът. 

Още по темата

Наказателните мита, наложени от САЩ върху китайския внос, според Фабер до голяма степен тежат и над американски компании, които са преместили производството си в Китай, което е и причината Доналд Тръмп да вреди по този начин и на собствените си корпорации. В допълнение митата върху стоманата били безсмислени: едва около два процента от износа на стомана на Китай според Фабер са предназначени за САЩ.

И все пак Фабер не е само песимист. По ирония на съдбата той вижда шансове точно в регион, който сега е в криза.

„Борсите в Турция се сринаха толкова много, че можете да намерите добри възможности за навлизане тук в дългосрочен план", обяснява той. Не можело обаче да се изключи и неуспех. „Валутата може да продължи да се обезценява и акциите могат да продължат да поевтиняват в краткосрочен план. Но в дългосрочен план нивото изглежда сравнително благоприятно", убеден е той.

Все пак, ако се стигне до пукане на балона в близко бъдеще, „разбира се, всичко излиза скъпо. Тогава всички борси в целия свят ще са под огромен натиск ", продължава Фабер.

Независимо от това той се позиционира в Турция и съветва инвеститорите да продължат да купуват злато - дори ако цената на метала понастоящем пада силно. „Не знаем какъв ще бъде светът след пет до десет години, така че винаги е важно да имаме определено количество злато", казва Фабер, като се позовава на „стабилността на благородния метал, който е считан за валута от над 3000 години“.

„Злато, акции, недвижими имоти и пари в брой“. Това е лаконичният отговор на Фабер на въпроса как днес трябва да разпределим инвестициите си. Всеки човек бил различен, но общото правило според него е разпределяне на по 25% от активите в тези области.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
1
 
5
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Още максимум 2 години с това темпо и сме удавили в л---та дето сме сътворили.
4
 
14
 
4
KPetkov до: meto76
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Нищо лошо няма в някоя и друга жълтица :) Да кажем 4-5% от общите инвестиции, но не повече, че златото както казват съхранява стойност, но не я увеличава.
6
 
19
 
3
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Този лунатик от 10 години едно и също си бае.Криза,апокалипсис. Злато та злато, колко народ се опариха от такива съвети.
5
 
14
 
2
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Факторите са прекалено много и не могат да се прогнозират.
Утре ще му стъкмят един импийчмънт на Тръмп и ще дойде друг, с неговата си политика...или сценарии хиляди.
12
 
16
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Апокалиптичните прогнози продават-факт!
На по каса бира, че няма да стане кактого описва;)

Още от