Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Нотификации

Русия намали основната лихва до най-ниското ниво от анексирането на Крим

При сегашната цена на петрола средствата на Фонда за национално благосъстояние на Русия ще стигнат за 2 години, твърди Deutsche Bank

Русия намали основната лихва до най-ниското ниво от анексирането на Крим

Снимка: Bloomberg

Руската централна банка намали лихвените проценти с половин процент (50 базисни пункта) и сигнализира за допълнителни намаления на лихвите, тъй като икономиката се насочва към най-големия си икономически спад от повече от десетилетие, предава Bloomberg.

Основният лихвен процент беше намален с 50 базисни пункта до 5,5%, се казва в изявление на централната банка, най-ниското ниво от преди анексирането на Крим от страна на Русия през 2014 г. Този ход беше прогнозиран от мнозинството икономисти в проучване на Bloomberg. Рублата поскъпна, а държавните облигации се изстреляха нагоре.

През февруари банката, начело на която е Елвира Набиулина, намали лихвения процент с 25 базисни пункта.
Рестриктивните мерки, предприети за ограничаване на разпространението на коронавируса и спада на цените на петрола допълнително оказаха натиск върху усилията за намаляване на инфлацията, отбеляза централната банка след края на днешното заседание.Прогнозата на Руската централна банка е за осреднена инфлация между 3,8% и 4,8% през настоящата година и стабилизацията ѝ в бъдеще до около 4%.

Централната банка „отваря перспективата за по-нататъшно намаляване на основния лихвен процент на предстоящите си заседания“, се казва в изявлението. При развитието на ситуацията в съответствие с базовата прогноза на руската централна банка се допуска възможност за допълнително понижаване на водещата лихва на предстоящите заседания, посочи финансовата институция. 

Банката прогнозира икономическо свиване от 4% до 6% през тази година и заяви, че цените за руския сорт петрол „Уралс“ могат да достигнат средна цена от 27 долара за барел, около половината от очакваната досега стойност.

По-рано днес ТАСС цитира икономическия обзор на експерти на Deutsche Bank, според който ликвидните средства на Фонда за национално благосъстояние (ФНБ) на Русия могат да стигнат за две години, ако цената на петрола сорт Юралс се запази на равнище 15 долара. В края на март в ликвидната част на фонда са събрани 150 милиарда долара, но след като правителството купи дял в Себранк от централната банка в началото на април, ликвидността би трябвало да намалее до около 120 милиарда долара, се посочва в доклада.

При цена на Юралс от 30 долара за барел средствата ще стигнат за шест години, посочват експертите на Deutsche Bank.

Според тях като цяло финансовите буфери на Русия са достатъчни за временен петролен шок. В съчетание обаче с вътрешните икономически щети от разпространението на коронавируса, финскалното пространство (бюджетният резерв, който правителството може да използва за определени цели без да навреди на стабилността на икономиката) ще бъде значително съкратено, особено ако цените на петрола, се възстановяват бавно, допълват експертите.

На 21 април цената на Юралс в Северозападна Европа се понижи до 11,59 долара за барел. Това е най-ниската стойност от март 1999 г., когато цената спадна до 11,74 долара, се посочва в материалите на информационната компания Argus Media.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (19)

   1| 2    
0
 
2
 
19
lozkhris до: khao
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Да, да... ти беше там и лично видя. Армията винаги е била там ве, ***, базата във Севастопол със специален статут има прилежаща територия клкото 2/3 от полуострова... Коя държава анексира Косово? Дръжавата, която има там най-голямата военна база в региона, прикрита под албански терористи. Google it
5
 
3
 
18
khao до: lozkhris
преди 1 месец
Няма профилна снимка
а коя държава анексира Косово ? ма ситъъъп!
6
 
2
 
17
khao до: lozkhris
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Крим се присъедини към Русия след като влезна руската армия и го превзе !!!
Референдума беше като изборите по време на Тошо!
5
 
3
 
16
преди 1 месец
Няма профилна снимка
зелените човечета, разбира се никой няма да ги забрави. нито интервютата на Лавров и Путин, които безсрамно отричаха за някакви военниот Русия в Крим. психолозите казват, че когато човек лъже - го е срам. макар, че Путин и срам е нищо като правоъгълен кръг. дълбоко в себе си, човек има нещо запазено човешко и вярвам, че и Путин изпитва по малко срам. неслучайно се впусна в Сирия да защитава "конституционна държава", като в същия момент не признава конститиционността на друга държава. руска им работа, ще си платят един ден.
3
 
5
 
15
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Бойчо, "анексия" е незаконно завземане на територия с военна сила. Пример - Северен Кипър, Косово, Голанските възвишения... Крим беше присъединен към Русия след референдум, в който хората ясно казаха волята си. Така

Още от Нотификации
Борисов: Красимир Живков ще бъде отстранен още утре