Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Агро Финанс" увеличава приходите и средната рента през първото тримесечие

Дружеството отчита повече продажби на имоти и ръст на печалбата за периода

"Агро Финанс" увеличава приходите и средната рента през първото тримесечие

Снимка: Pixabay

„Агро Финанс“ АДСИЦ увеличава приходите от аренда и продажба на имоти, както и печалбата, към края на първото тримесечие на 2022 г. Това се вижда от отчета на дружеството за периода януари-март 2022 г., публикуван чрез Бюлетин Investor.

Приходите от договори за аренда и наем на компанията надвишават 2 млн. лева към края на март при 1,7 млн. лева за същия период на миналата година, което представлява ръст от 17,6% на годишна база.

Продажбите на инвестиционни имоти са за 85 хил. лева през първото тримесечие при 22 хил. лева година по-рано, или почти 4 пъти повече. Балансовата стойност на продадените имоти е за 36 хил. лева при 13 хил. лева година по-рано, или почти 3 пъти повече на годишна база.

Общите приходи на компанията са за почти 2,1 млн. лева спрямо 1,8 млн. лева година по-рано.

„Агро Финанс“ увеличава разходите към края на март до 104 хил. лева от 91 хил. лева към края на март 2021 г., или с 14,3%. Ръстът се определя основно от увеличението на разходите за външни услуги заради повечето продажби на земя.

Агро Финанс АД

Компанията отчита нетна печалба в размер на почти 2 млн. лева към края на март при 1,7 млн. лева година по-рано, което представлява ръст от 17,6% за една година.

Нетната печалба на акция възлиза на 0,06 лева в края на първото тримесечие при 0,05 лева година по-рано.

Дружеството увеличава паричните средства и паричните еквиваленти до почти 7 млн. лева към края на март в сравнение с над 4,6 млн. лева към края на март 2021 г. и малко над 6 млн. лева към 1 януари.

Активите на дружеството се увеличават до 75,3 млн. лева към края на март от 72,9 млн. лева към края на март 2021 г., или с малко над 3%.

Дружеството посочва, че справедливата стойност на инвестиционните му имоти е в размер на почти 65,2 млн. лева към края на март, което е 87% от стойността на активите.

Портфейлът на „Агро Финанс“ към края на първото тримесечие се състои от над 137,9 хил. дка земеделски земи, предимно в Северна България и най-вече в областите Монтана, Плевен и Враца (в трите области се концентрира 61% от притежаваната от компанията земя).

Инвестираните средства на дружеството са за над 43,8 млн. лева, а средната цена на портфейла е 317,8 лева на дка.

Общо 98% от земята на дружеството (около 135 хил. дка) е отдадена под наем и аренда при средна рента от над 60 лева на дка. За предходната стопанска година средната рента е 52,11 лв., т.е. има ръст от 15%.

В последната година акциите на „Агро Финанс“ поскъпват с 15,6%, а пазарната капитализация достига 119,2 млн. лева. Дружеството вероятно до края на годината ще бъде отписано от БФБ.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Победа" придобива още 1,77% от "Прайм Пропърти БГ" след края на търговото предложение