Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

„Албена“, „Монбат“ и „Трейс“ напускат SOFIX от 18 март

В индекса влизат „Градус“ АД и редовните променящи се „Доверие обединен холдинг“ АД и „Индустриален холдинг България“

„Албена“, „Монбат“ и „Трейс“ напускат SOFIX от 18 март

Градус АД влиза в SOFIX с инерцията от IPO-то през втората половина на 2018 г. Според правилата на SOFIX, компанията трябваше да има поне 3 месеца с борсова история, за да стане част от индекса. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Три промени ще настъпят във водещия индекс на Българската фондова борса - SOFIX след пролетното му ребалансиране.

В състава на "сините чипове" влизат производителят на месо, птици и яйца "Градус", "Индустриален холдинг България" и "Доверие обединен холдинг".

На практика SOFIX ще обнови 20% от състава си, защото от общо 15 компании 3 ще бъдат нови. С актуализацията си борсата гарантира, че във водещия бенчмарк са включени 15-те най-ликвидни и ценово стабилни компании на фондовата борса. 

Още по темата

Peбaлaнcиpaнeтo ce извъpшвa двa пъти в гoдината, а за дa бъдe дoпycнaтa дo индeĸca eмиcия, тя тpябвa дa ce тъpгyвa oт пoнe 3 мeceцa, дa имa пoнe 750 aĸциoнepa, a пaзapнaтa ĸaпитaлизaция нa фpий флoyтa дa e пoнe 10 млн. лeвa. Ocвeн тoвa БФБ oпpeдeля минимaлeн нaличeн cпpeд мeждy цeнитe ĸyпyвa и пpoдaвa. 

При есенното ребалансиране промените в SOFIX бяха четири, а сега интригата беше по-скоро дали "Градус", който осъществи първично публично предлагане (IPO) за 80 млн. лв. през миналата година, ще се класира в селекцията на най-ликвидните компании на борсата.

На косъм от изпадане е било „Стара планина холд“, което е заело 15-тото място в класирането.  На 14-то е било „Елана Агрокредит“ АД и запазва участието си в индекса, на 13-то влиза „Доверие обединен холдинг“ АД, на 12-то място запазва участието си „Холдинг Варна“ АД. 

„Софарма Трейдинг“ АД би била на 8-мо място по критериите, но поради общата тежест със „Софарма“ АД от над 20%, не е включено в индекса.

Именно „Софарма“ АД е на първо място в класацията за влизане (оставане) в индекса, следвано от „Химимпорт“ АД, „Адванс Терафонд“ АДСИЦ, „Градус“ АД и „ТБ Централна кооперативна банка“ АД.

„Албена“ АД и „Монбат“ АД са част от индекса SOFIX от дълги години и излизането им може да се определи като сензация.

Както е известно, Expat SOFIX ETF копира състава на SOFIX и може да се очаква активност от него по всички позиции, а именно влизащи, излизащи и оставащи, защото влизащите и излизащите компании са с различно тегло, което влияе на теглата в SOFIX и при оставащите компании. Expat  репликира индекса с активи за 25,6 млн. лв и сега ще трябва да се освободи от напускащите и да набави от нововлизащите компании. 

Материалът е с информационен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените компании.

По статията работиха: автор Мариян Йорданов, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Седмицата донесе ръстове за всички индекси на БФБ