IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алфа Финанс Холдинг се разделя с мажоритарния си дял в Брокер Инс

Финансовото подразделение на холдинга - Финансиа Груп, държи близо 59% от капитала на застрахователния брокер

10:51 | 20.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Алфа Финанс Холдинг се разделя с мажоритарния си дял в Брокер Инс

Алфа Финанс Холдинг АД сключи сделка за продажбата на мажоритарния пакет дялове от дъщерното си дружество Брокер Инс ООД, съобщават от холдинга чрез БФБ-София.

Застрахователният брокер е част от групата на Алфа Финанс Холдинг от 2008 г. Брокер Инс е основан през 1998 г. и притежава лиценз от Комисията за финансов надзор (КФН). Компанията е член на Финансиа Груп, което е финансовото подразделение на Алфа Финанс Холдинг.

В съобщението на холдинга до КФН не се споменава коя е другата страна по договора, дали това е предварително споразумение или сделката е вече факт, каква е стойността ѝ, по какъв начин и в какъв срок ще бъде извършена трансакцията.

„Сделката следва стратегията на Алфа Финанс Холдинг за придобиване, развитие и продажба на компании с потенциал в различни перспективни бизнес сфери“, посочва изпълнителният директор Юри Катанов в разпространеното съобщение.

В него пише още, че за последните 7 години Брокер Инс бе развит до позицията на водещ застрахователен брокер на българския пазар. По последни данни на КФН към 30 юни 2015 г. Брокер Инс е девети по пазарен дял на база премиен приход, реализиран в полза на български застрахователи, с 2,41%. В края на първото полугодие премийните приходи на брокера, събрани в полза на местни застрахователни компании, възлизат на 10,44 млн. лв., което е с 11,22% повече спрямо същия период на 2014 г.

През 2014 г., откогато са последните одитирани финансови данни на Брокер Инс, публикувани в Търговския регистър, компанията печели 560 хил. лв. - точно толкова, колкото и през 2013 г. В края на миналата година приходите от предоставяне на брокерски услуги възлизат на 4,216 млн. лв., а сумата на активите е в размер на 2,407 млн. лв., като и двата показателя са на практика без промяна спрямо 2013 г.

Брокер Инс предлага онлайн продажба на застраховки чрез платформата си www.24ins.bg. Дружеството има офиси в 12 града в страната, гласи информацията, поместена на интернет страницата му. Освен това към 31 декември 2014 г. брокерът притежава 70% от дъщерното си Брокер Инс Онлайн ООД.

Акционери в Брокер Инс са Финансиа Груп АД с 50,95% от капитала и Стефан Петров Енчев, Румен Георгиев Стайков и Константина Любомирова Драгиева с по 16,35% всеки, или 49% общо. Управители на Брокер Инс са Стефан Петров Енчев и Румен Георгиев Стайков, които го представляват заедно и поотделно.

Основният капитал е в размер на 471 000 лв, като 5 100 лв. е внесеният, а останалите 465 900 лв. са под формата на непарична вноска, показва справката в Търговския регистър.

На 19 октомври, която е и датата на съобщението за сключената сделка за продажбата на мажоритарния дял на Алфа Финанс Холдинг до борсата, по партидата на Брокер Инс в Търговския регистър е вписан първи по ред залог на Брокер Инс Имоти ООД по кредит, отпуснат от Societe Generale Експресбанк АД, на стойност 1,6 млн. евро. Лихвата е образувана от едномесечния EURIBOR плюс 3,85%.

Свързани компании:

Алфа финанс холдинг АД - предсрочно погасена емисия юни 2016 г.(X26A)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Странна новина! Някой да знае защо мистър Прокоп се отървава от този брокер? Да не го е закършил яко с кинтите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още