Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ББР преодоля последното препятствие, за да влезе като акционер в ПИБ

КЗК реши, че покупката на 18,35% от капитала на ПИБ от държавната банка не представлява концентрация и сделката може да продължи

ББР преодоля последното препятствие, за да влезе като акционер в ПИБ

Снимка: ПИБ

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е одобрила влизането на държавната Българска банка за развитие (ББР) като акционер в Първа инвестиционна банка (ПИБ). Решението е публикувано на сайта на антимонополния регулатор.

Комисията посочва в документа, че придобиването на 18,35% от капитала на ПИБ чрез покупка на новоемитирани акции от увеличението на капитала на банката няма да доведе до промяна на лицата, които упражняват контрол върху ПИБ, поради което не е налице концентрация.

ББР купи по-голямата част от правата за увеличението на капитала на банката, което беше одобрено и от правителството, предвид че увеличението беше едно от условията България да бъде приета в „чакалнята“ на еврозоната.

Препоръката за увеличение на капитала бе направена след стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) във връзка с кандидатурата на страната ни за членство във валутния блок. Към тогавашния момент финансовата институция вече беше започнала да действа, за да запълни дупката, и си беше осигурила 130 млн. евро.

ТБ Първа Инвестиционна Банка

Освен ББР, като миноритарен акционер с малко над 7% от капитала в ПИБ влиза и Valea Foundation на чешкия бизнесмен Карел Комарек.

КЗК констатира в проучването си, че основните акционери на ПИБ – Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев, притежават в момента по 42,5% от акциите на банката. С увеличението на капитала акционерният дял и на двамата ще се намали до 31,35%, но това няма да се отрази на контрола им върху банката.

Не се предвиждат и промени в устава на ПИБ, отнасящи се до начина на вземане на решение на управителните органи. В момента уставът изисква квалифицирано мнозинство от две трети от представения капитал за вземане на решения, а основните акционери могат да налагат вето и ще продължат да имат тази възможност.  Уставът ще бъде променен само в частта, която засяга размера на капитала след увеличението му.

КЗК приема, че Минев и Мутафчиев, предвид дългогодишните им трайни икономически интереси, ще продължат и занапред да следват единна политика относно търговското поведение на ПИБ.

Комисията посочва, че делът на ББР в ПИБ не предоставя на държавната банка специални права, с които да оказва решаващо влияние върху вземането на решения в ПИБ и не води до промяна на лицата, които осъществяват контрол върху нея.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
То реално КЗК нямаше как да вземе друго решение освен да потвърди законността на сделката. Не за друго, ами то просто нямаше никакви аргументи тази покупка на акции по някакъв начин да изкривява пазара. КЗК следи именно за това. В случая една банка купува миноритарен пакет акции от друга. Имаше и други, които притежават малки пакети от други банки. За тях обаче подобен шум не се вдигаше.
0
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Този мач беше спечелен преди да започне. Когато един човек контролира всички институции само от ЕС може да дойде някаква изненада.
3
 
7
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
След като разбрахме от записите ББ директно контролира КНФ и КЗК, така че щеше да е голяма изненада ако вземат друго решение.

Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата