Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Записани са малко над 39 млн. от новите акции на ПИБ

Общата платена сума за записаните книжа е 195,494 млн. лева, съобщават от банката

Записани са малко над 39 млн. от новите акции на ПИБ

Снимка: ПИБ

Общо 39 084 800 от предложените 40 млн. акции от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) са записани и платени, съобщават от банката чрез БФБ-София.

С това се надвишава минималното изискване за успех на емисията от 4 млн. акции, посочват от финансовата институция.

Още по темата

Сумата за записаните акции е 195,494 млн. лева при емисионна стойност от 5 лева на акция. Тя е внесена в набирателната сметка на ПИБ, открита в Ситибанк Европа, клон България.

От ПИБ припомнят, че до изтичането на срока за прехвърляне на правата – 3 юни 2020 г., не бяха упражнени такива при емитирани 110 млн. броя. Правата бяха предложени и продадени на аукцион. До изтичането на крайния срок  за записване на акции са записани 39 084 800 броя.

ТБ Първа Инвестиционна Банка
Новите акционери на банката са държавната Българска банка за развитие (ББР) с дял от 18,35%  и Valea Foundation  на чешкия бизнесмен Карел Комарек със 7,87%.

При стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) за основните български банки заради желанието на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II и след това към еврозоната Франкфурт препоръча увеличаване на капиталовия буфер с 262,9 млн. евро, а банката тогава вече беше осигурила 130 млн. евро.

Успешното увеличение на капитала на банката е едно от ключовите условия България да бъде допусната в „чакалнята“ за еврозоната и надеждата е това да се случи този месец. ЕЦБ обаче предупреди преди месец, че България вече не покрива всички изисквания, т.е. т.нар. Маастрихтски критерии и по-конкретно изискванията за инфлацията.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
"Телелинк", "Алтерко" и "Биодит" повлякоха крак - да идват следващите!