IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Записани са малко над 39 млн. от новите акции на ПИБ

Общата платена сума за записаните книжа е 195,494 млн. лева, съобщават от банката

11:45 | 07.07.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: ПИБ</em></p>

Снимка: ПИБ

Общо 39 084 800 от предложените 40 млн. акции от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ) са записани и платени, съобщават от банката чрез БФБ-София.

С това се надвишава минималното изискване за успех на емисията от 4 млн. акции, посочват от финансовата институция.

Сумата за записаните акции е 195,494 млн. лева при емисионна стойност от 5 лева на акция. Тя е внесена в набирателната сметка на ПИБ, открита в Ситибанк Европа, клон България.

От ПИБ припомнят, че до изтичането на срока за прехвърляне на правата – 3 юни 2020 г., не бяха упражнени такива при емитирани 110 млн. броя. Правата бяха предложени и продадени на аукцион. До изтичането на крайния срок  за записване на акции са записани 39 084 800 броя.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Новите акционери на банката са държавната Българска банка за развитие (ББР) с дял от 18,35%  и Valea Foundation  на чешкия бизнесмен Карел Комарек със 7,87%.

При стрес тест на Европейската централна банка (ЕЦБ) за основните български банки заради желанието на България да се присъедини към валутния механизъм ERM II и след това към еврозоната Франкфурт препоръча увеличаване на капиталовия буфер с 262,9 млн. евро, а банката тогава вече беше осигурила 130 млн. евро.

Успешното увеличение на капитала на банката е едно от ключовите условия България да бъде допусната в „чакалнята“ за еврозоната и надеждата е това да се случи този месец. ЕЦБ обаче предупреди преди месец, че България вече не покрива всички изисквания, т.е. т.нар. Маастрихтски критерии и по-конкретно изискванията за инфлацията.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още