Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

БФБ купува енергийната борса за 5,2 млн. лв.

Печалбата на енергийната борса за 2016 г. е 745 хил. лв. Това прави коефициент цена/печалба от 7, което е по-добре от текущите пазарни оценки

БФБ купува енергийната борса за 5,2 млн. лв.

Снимка: Pixabay

Българска фондова борса-София АД (БФБ) и Български енергиен холдинг АД (БЕХ) са договорили цена от 5,2 млн. лв. за 100% от капитала на Българска независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ), съобщи БФБ-София.

4 млн. лв. ще бъдат платени при сключване на договора за прехвърляне на 100% от капитала на БНЕБ, а останалата част от сумата, възлизаща на 1,2 млн. лева, ще бъде платена на три равни вноски в рамките на шестия, дванадесетия и осемнадесетия месец след прехвърляне на акциите.

Сделката ще бъде сключена с горните параметри, при условие че бъде одобрена на извънредното общо събрание на акционерите на „Българска фондова борса – София“.

Новото в информацията е цената, защото сделката вече е анонсирана.

Печалбата на енергийната борса (БНЕБ) за 2016 г. е 745 хил. лв., което прави коефициент цена/печалба от 7 при цена за борсата от 5,2 млн. лв., показват изчисления на Investor.bg.

Това е много добра сделка, защото текущият показател при борсово търгуваните компании е по-голям, например средно за целия индекс SOFIX е 12,86, а на BGBX40 е 15,61, по данни на БФБ-София.

Със сделката се решават няколко проблема. Първият е, че Европейската комисия е постановила енергийната борса да бъде продадена, за да няма конфликт на интереси, бидейки собственост на БЕХ.

Вторият проблем е с голямото количество парични средства на БФБ-София (текущи и нетекущи финансови активи, вземания и парични средства за 9,25 млн. лв.).

Третият фактор е, че в БФБ-София все пак знаят много по-добре как се организира пазар, отколкото в едно изолирано дружество.

БНЕБ ЕАД е доста печелившо дружество. Търговията с енергия стартира на 19 януари 2016 г. и за почти пълна 2016 г. печалбата е 745 хил. лв. при приходи от такси за 2,13 млн. лв.

В тези 2,13 млн. лв. влизат такса оборот от 1,11 млн. лв., приходи от такса участие 473 хил. лв., годишна такса 253 хил. лв., докладване на данни 110 хил. лв., такса сетълмент 101 хил. лв., такса обучение 77 хил. лв. и други такси в размер на 7 хил. лв.

Разходите са за външни услуги (590 хил. лв.), за персонал (562 хил. лв.), за амортизация (108 хил. лв.), за материали (26 хил. лв.), за други разходи (43 хил. лв.) и нетни финансови разходи от 7 хил. лв., или общо 1,34 млн. лв.

В отчета на БНЕБ е обявно, че на борсата са реалирани продажби на електроенергия за 172,94 млн. лв. през 2016 г.

Собственият капитал на БНЕБ към 31 декември 2016 г. е 2,12 млн. лв. и при цена от 5,2 млн. лв. коефициентът цена/собствен капитал е 2,45.

Рентабилността на собствения капитал обаче е впечатляваща, или 35% (печалба от 745 хил. лв. и собствен капитал от 2,12 млн. лв.). Последното е свързано с 10-годишния лиценз за търговия с електроенергия, тоест с един вид монопол.

Самото БФБ-София АД е борсово търгувана компания с 50,05% държавно участие.

Акциите на БФБ-София АД поскъпнаха с 49% в последните 12 месеца и с 26% в последния месец до 4,46 лв. за брой и 29,4 млн. лв. пазарна капитализация.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът на статията притежава 1 акция в капитала на дружеството.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Десислава Попова
Още по темата: Новини и анализи

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
0
 
2
redcretin до: 4i40
преди 4 години
Няма профилна снимка
"Третият фактор е, че в БФБ-София все пак знаят много по-добре как се организира пазар, отколкото в едно изолирано дружество."Че даже и виц имало в темата...
0
 
3
 
1
преди 4 години
Няма профилна снимка
Не е луд тоз дето яде баницата, а е *** този дето му я дава без пари....Коефициент 7, активи за 9 млн лв, но цената на половина....Браво !Добре, че няма по сметките 5 млн лв, иначе циркът щеше да е пълен !!!пп един кабел до мрежата 100 КV и всички да се пържат...Като свински черва ....

Още от Новини и анализи
"Захарни заводи" предсрочно погасява емисията си конвертируеми облигации