IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ вече печели повече от информационно обслужване, отколкото от комисиони

Родната борса с ново тригодишно дъно на месечния оборот от 11,9 млн. лв. за юли

10:37 | 05.08.19 г. 5
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Ако следваме правилото, че основните приходи определят предмета на дейност, то би следвало да класифицираме „Българска фондова борса“ АД като информационна агенция.

Пазарният оператор отчете 37%-ен спад на приходите от комисиони за сделки за полугодието на 2019 г. - до 227 хил. лв. По този начин приходите от информационно обслужване (разпространение на информация за борсовите сделки) вече са над тези от комисиони за борсови сделки. От разпространение на информация борсата е получила 246 хил. лв. за първото полугодие на 2019 г., спрямо 232 хил. лв. за същия период на 2018 г. Тоест - в този сегмент е отчетен ръст.

Основните клиенти на информационното обслужване са световни агенции като Ройтерс, Bloomberg, а също и български уеб сайтове, които публикуват информация за сделки и индекси.

Таксите за регистрация на дружества за търговия на борсата от друга страна вече са повече от тези за комисионни по сделки. Първите възлизат на 236 хил. лв. спрямо 227 хил. лв. от сделки, като и по това перо има ръст.

Така се озоваваме в ситуация борсата да не печели толкова от сделките, колкото от разпространение на информация за сделките и такси за регистрация на дружествата, с които пък няма достатъчно сделки.

През юли „Българска фондова борса“ АД отчете ново тригодишно дъно на месечния оборот с реализирани едва 11,9 млн. лв., което е най-слабото представяне от май 2016 г. с 9,8 млн. лв.

От началото на 2019 г. оборотът е за едва 162,6 млн. лв. при понижение със 46% на годишна база.

През юли са били сключени 3 216 сделки, като броят им намалява с 26% на годишна база, а за седемте месеца от началото на годината е имало 26 985 сделки - с 16% по-малко на годишна база. По-слабото намаление при броя сделки се дължи на увеличеното използване на поръчки "айсберг".

“Българска фондова борса“ ЕАД отчита печалба от 1,51 млн. лв. за полугодието на 2019 г. спрямо печалба от 430 хил. лв. за същия период на 2018 г. Печалбата в изминалото полугодие е предимно от дивиденти от „Българската независима енергийна борса“ ЕАД за 1,73 млн. лв., а през миналата година те са били от продажба на финансови активи с положителна разлика от 589 хил. лв.

През 2017 г. БФБ купи "Българската независима енергийна борса" ЕАД (електроенергийната борса) от "БЕХ" АД за сумата от 5,2 млн. лв. и вече получава значителни дивиденти. Тази инвестиция дава кураж на акционерите на БФБ, защото приходите от сделки с акции не са достатъчни, за да изведат борсата на печалба.

С най-висок оборот на БФБ за периода 2 юли – 1 август 2018 г. бяха „Булленд инвестмънтс“ АДСИЦ - с 1,22 млн. лв., следвана от „Еврохолд България“ АД с 1,05 млн. лв., „Фонд за недвижими имоти България“ АДСИЦ със 763 хил. лв., „Елхим-Искра“ АД с 681 хил. лв., „Синтетика“ АД с 627 хил.лв., „Кепитъл Консепт Лимитед“ АД с 611 хил. лв., „Сирма груп холдинг“ АД с 588 хил. лв., „ЧЕЗ Разпределение България“ АД с 542 хил. лв., „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 468 хил. лв. и на десето място „Формопласт“ АД с 369 хил. лв.

В последните 6 месеца (до 2 август) лидерите по оборот са „235 Холдингс“ АД с 25 млн. лв., „Кепитъл Консепт Лимитед“ АД със 7 млн. лв., „Синтетика“ АД с 4,6 млн. в., „Доверие обединен холдинг“ АД с 3,6 млн. лв., „Градус“ АД с 3,4 млн. лв., „Велграф Асет Мениджмънт“ АД с 3,4 млн. лв., „Адванс Терафонд“ АДСИЦ с 3,3 млн. лв., „Софарма“ АД с 3,14 млн. лв., „Химимпорт“ АД с 3,06 млн. лв. и „Еврохолд България“ АД с 3 млн. лв.

Акциите на „Българска фондова борса“ АД поевтиняват със 17% в последните 12 месеца до 5 лв. за акция и 32,9 млн. лв. пазарна капитализация. Авторът притежава една акция в капитала на дружеството.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Blizzarder
преди 4 години
Няма как да направиш пенсионно дружество мажоритар, не знам някъде по света пенсионен фонд да има право да е мажоритар. Ако пенсионното дружество стане мажоритар, то вече не е пенсионно дружество, а корпорация със съвесем друга основна дейност. Иначе си прав, че в българската действително няма никакъв смисъл пенсионен фонд да инвестира. Трябва да се "събуди" пазара, като се започне с увеичаване на проздрачността на управление и вземане на решения при голяма част от компаниите, някакъв опит от страна на държавата за привличане на чужди участници на нашата борса , които да вдигнат ликвидноста и т.н. Но в общи линии, всички знаем, че това е невъзможно да се случи по нашите ширини, затова най-добрият вариант е БФБ да бъде продадена и слята с някоя "функционираща" борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Ако можеха, пенсионните дружества щяха да купуват бизнеси, така както ЧЕЗ купиха нашето ел. разпределение. И печелят.. А мажоритарите не се интересуват от акционерите, щото такова ни е законодателството. Но ако беше по-нормално една част от парите щяха да влязат на борсата и да я разбудят. Сегашното е будна кома. В момента пенсионните дружества може само да са миноритари, т.е. донори на мажоритарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Blizzarder
преди 4 години
Нормално е капиталите да НЕ СА инвестирани в България, през БФБ. Не са много публичните компании, които се интересуват и грам от акционерите си. Отделно, на борсата и няма компания, в която да има възможност пенсионен фонд да налее няколко десетки милиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
zelka007
преди 4 години
lolфантастико въртят по-голям месечен оборот :))) ... закривай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Ами така ще е след като мажоритарите не са застрашени и при 1 ст. за акция. Отделно на пенсионните дружества е забранено да стават мажоритари.. та затова помагаме с 11 милиарда на Германия.. и други развити западни държави. Отделно към 30 милиарда от валутния резерв.. дето пак вместо в родната икономика се наливат богатите държави за смешни лихви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още