IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биовет залага активи в полза на СиБанк по кредит за изграждане на инсталации

Международната инвестиционна банка пък се включи във финансирането на покупката на активи на Zoetis от страна на мажоритарния собственик Хювефарма

14:05 | 06.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Биовет залага активи в полза на СиБанк по кредит за изграждане на инсталации

Биовет АД залага активи в полза на СиБанк ЕАД по договор за кредит, нужен за изграждане на инсталация за изгаряне на биомаса и отпадъци и производство на топлинна енергия. Международната инвестиционна банка (МИБ) пък се включи във финансирането на сделката по придобиване на активи на американската фармацевтична компания Zoetis от страна на мажоритарния собственик на Биовет – Хювефарма АД.

Базираната в град Пещера фармацевтична компания предоставя като обезпечение своя когенерираща централа във връзка с договор за банков кредит между Грийнбърн ЕООД и СиБанк ЕАД в размер на 5,1 млн. евро и договор за банкова кредитна линия между Грийнбърн и банката за 400 хил. евро, гласи съобщението, публикувано чрез БФБ-София.

В началото на 2016 г. Биовет реши да изгради нова централа в завода си в Пещера, в която да изгаря остатъците от собственото си производство. Кредитите и обезпечението са в тази връзка.

„В резултат на производствената дейност на Биовет АД се отделят голямо количество отпадъци. С цел минимизирането на отрицателните последици от образуването на отпадъците върху човешкото здраве и околната среда Биовет АД е задължен да ги обезврежда или оползотворява, като предвид органичния им характер, те не са подходящи за депониране, поради което единственият подходящ метод за оползотворяване е изгарянето им“, обосновава решението си компанията.

От своя страна Грийнбърн ЕООД желае да изгради инсталация за съвместно изгаряне на биомаса и отпадъци и за производство на топлинна енергия с Биовет АД.

„Биовет АД и Грийнбърн ЕООД имат интерес за оказване на взаимноизгодна подкрепа при постигане на собствените си цели, които са технически осъществими, финансово обосновани и пропорционални спрямо потенциалните икономии на енергия, както и оползотворяване на опасните отпадъци за получаване на полезна топлинна енергия“, пише още в съобщението.

Инсталацията за изгаряне и производство на топлинна енергия ще бъде построена в имота, където се намира когенериращата централа на Биовет АД.

От своя страна компанията майка Хювефарма придоби активи на международния производител на лекарства, диагностични материали и оборудване, използвано във ветеринарството, Zoetis. Сделката бе финансирана по линия на отпуснато през 2014 г. финансиране за 275 млн. евро, става ясно от съобщение на МИБ.

Финансирането е било координирано със Citi, като в синдикирания заем с финансова подкрепа в размер на 20 млн. долара се включва и МИБ. Средствата ще бъдат използвани не само за финансиране на покупката на активите на Zoetis, но и за капиталови инвестиции и постигането на общи корпоративни цели.

„Чрез придобиването на активи на Zoetis в САЩ Хювефарма потвърждава амбициите си за глобално присъствие и демонстрира потенциала на компаниите от растящия регион на Източна Европа“, пише в съобщението на МИБ.

От сайта на Хювефарма става ясно, че се придобиват продукти, две собствени и едно отдадено на лизинг промишлено поле в САЩ на Zoetiz. Площадките са в Ларуинбург, Северна Каролина, и Ван Бурен, Аракнзас.

До момента няма сделки с книжа на Биовет АД. От началото на годината те поскъпват с 0,02% до 11,5 лв. за брой и 78,009 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Биовет АД(53B)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още