IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Булгартабак e изплатил 103 млн. лева на тютюнопроизводители за пет години

Тютюнопроизводителите отново са недоволни от изкупната кампания

16:46 | 08.02.16 г.
Булгартабак e изплатил 103 млн. лева на тютюнопроизводители за пет години

За последните пет години  „Булгартабак“ е изплатил 103 милиона лева на тютюнопроизводителите. Компанията съобщава това на фона на новините за поредните готвени от производители протести, недоволни от изкупната кампания.

Дружеството информира, че е изкупило 25 230 т тютюн за последните пет реколти от всички сортови групи - от тютюни от сортова група "Басми" - 7 142 т, "Каба кулак" - 1 769 т, "Бърлей" - 6 385 тона, и от сортова група "Виржиния" - 9 925 т.

Компанията уточнява, че до момента, за изкупна кампания 2015, е изплатила 100% от всички дължими суми към тютюнопроизводителите. Изкупени са общо 3100 т тютюн за над 13 млн. лева. От дружеството допълват, че изкупуват около 20% от количествата и запазват постоянен обем в сравнение с другите компании.

Преди дни тютюнопроизводители заявиха, че се готвят за национален протест заради ниските цени и неизкупените количества тютюн. Фермерите заявиха, че предадената през декември суровина не е изплатена. 

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Сайтът за новини от Кърджали „Нов живот“ съобщи, че фермерите са готови масово да протестират в столицата.  

Днес Националната конфедерация на тютюнопроизводителите в България с председател Асен Кичуков изрично информира, че „не стои зад появилите се информации за готвен масов протест срещу едно от дружествата, работещо на пазара на тютюн“. Организацията все пак отчита, че има напрежение в бранша, става ясно от съобщение, публикувано от агенция „Фокус“. 

През януари пък от ДПС заявиха, че сред производителите на тютюн зреят напрежение и бунтове заради неработещи промени в закона за тютюна.

Свързани компании:

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още