Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Даниел Димитров: Политическата нестабилност води до недоверие на инвеститорите

Според изпълнителния директор и портфолио мениджър на УД "Реал Финанс Асет Мениджмънт" няма причини през следващите седмици да има значително раздвижване на БФБ

Даниел Димитров: Политическата нестабилност води до недоверие на инвеститорите

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

 

От началото на 2019 г. търговията с акции на Българска фондова борса е слаба. Ниските обеми са съчетани с общо понижение на цените, което постави българските индекси на едно от последните места в класацията по представяне за календарната година. Множеството негативни новини извън страната ни понижават интереса към развиващите се пазари (Brexit, забавящата се европейска икономика, търговската война между САЩ и Китай, продължаващата криза в съседна Турция и др.).

У нас също има причини за недоверие на инвеститорите – забавеният икономически растеж, инфлацията, политическата нестабилност. Съчетанието на негативни икономически и политически фактори се усеща в нежеланието на инвеститорите да придобиват акции на български публични компании.

През последните седмици вниманието на инвеститорите е насочено към отчетите на публичните компании. В края на февруари бяха обнародвани неодитираните консолидирани отчети за 2018 г., а сега очакваме и одитираните неконсолидирани отчети (до края на март). От публикуваните до момента отчети не е възможно да се правят генерални изводи за посока в представянето на компаниите. Някои подобряват финансовите си резултати, други увеличават продажбите си. Има и лоши примери за компании, които през 2018 г. отчитат загуби и/или губят пазарен дял и намаляват приходите си.

За съжаление, инвеститорите на родния пазар остават чувствителни към негативните резултати, като акциите на тези дружества обикновено са разпродадени, но не тръгват да изкупуват акции на компаниите с добри резултати.

Раздвижване се видя само при позициите, които бяха засегнати от ребалансирането на водещия индекс SOFIX. Излизащите акции загубиха от пазарната си капитализация, а влизащите отчетоха краткосрочен ръст, който обаче се загуби в общата летаргия.

Не виждам причина през следващите седмици да станем свидетели на някакво значително раздвижване на пазара.

Вероятно цените на акциите ще се задържат на текущите нива, а негативния сентимент може да отнеме още някой процент от оценките им, но спадовете ще бъдат ограничени, с оглед липсата на продавачи, готови да се разделят с акциите си на ниска цена.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
4
 
1
das
преди 2 месеца
Този не е в час с официозната действителност. У нас цари стабилитет, няма нестабилност. Може и дънен да е, но е стабилитет. И той е още по-голям при политиката, там няма проблеми, и след 10г., и след 20г., ще е Бойко, ние нямаме друг вариант.

Още от Новини и анализи
Свиващият се оборот на БФБ паказва почти пълна апатия към търговията