Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ДЦК ще се търгуват на БФБ-София от октомври

Тази стъпка беше поставена като приоритет в Стратегията за развитие на капиталовия пазар у нас

ДЦК ще се търгуват на БФБ-София от октомври

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българска фондова борса-София (БФБ) получи одобрение от Комисията за финансов надзор (КФН) на Правилата за регистрация и търговия на държавни ценни книжа (ДЦК), съобщи борсовият оператор в официално съобщение до медиите. 

Това е важна стъпка от съвместните усилия на Фондовата борса, Централен депозитар, Министерство на финансите и Българска народна банка (БНБ) за създаване на регулиран вторичен пазар за държавен вътрешен дълг в рамките на пазарите, организирани от БФБ, посочват от борсата. 

„Убедени сме, че с добавянето на ДЦК ще обогатим палитрата от финансови инструменти, които се търгуват на Борсата и ще я направим още по-атрактивна за инвеститорите. Този приоритет си поставихме в Стратегията за развитие на
капиталовия пазар и ние работим активно това да стане факт съвсем скоро.“, каза Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ-София. 

Още по темата

Очаква се до 30 септември да има изградена функционираща връзка между БФБ-София и БНБ, и търговията с ДЦК да започне да се извършва и на регулиран пазар. 

Като част от стратегията за развитие на пазара се очаква в следващите месеци да бъде реализиран достъпът на чуждестранни акции на нашия пазар.

Мерките включват още изграждане на инфраструктура за пазар на финансови деривати, както и създаване на единна система за заемане на финансови инструменти (landing pool). Проектът е свързан с изграждане на единна система за заемане на финансови инструменти, която да позволи реализирането на сетълмента при продажби „на късо”, както и гарантирането на сетълмента при липса на финансови инструменти. Срокът за реализация е 2017 г.

Планира се активизиране на акциите, придобити в резултат от масовата приватизация, намиращи се в „спящи”, неактивни сметки, което също е част от мерките за съживяване на търговията.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 4 месеца
Сулювци: откога обещавате да се търгуват и чужди акции на БФБ? Само едни приказки досега и: дотам.

Проблемът е трагически ниската ликвидност и все по-поскъпващите малко останали читави акции. Трябват нови компании на борсата.
0
 
1
 
2
15%
преди 4 месеца
Както е тръгнало, тези къси продажби на практика ще ги видим точно когато трябва :-)
0
 
5
 
1
преди 4 месеца
Това е добре, но е хубаво да се мисли и за инструменти каквито има на големите борси.

Още от Новини и анализи
Регулатор предупреди за рискове при първично предлагане на криптовалути