IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата забранява разпределяне на дивидент при високи разходи за развойна дейност

Промяната касае всички дружества, които капитализират разходите за заплати като развойна дейност, каквито са софтуерните фирми

08:30 | 17.12.19 г.
Държавата забранява разпределяне на дивидент при високи разходи за развойна дейност

С промяна в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) се забранява разпределянето на дивидент, когато дружеството е капитализирало разходи за развойна дейност поне докато печалбите нахвърлят тези разходи, става ясно от съобщение на Асоциацията за връзка с инвеститорите в България (АДВИБ) до публичните дружества.

"Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане и по конкретно с §25 от него се въведоха изменения в ДР на Закона за счетоводството, в резултат на което  се създаде нов §5б от Закона за счетоводството, който се прилага от 01.01.2020 г. Текстът на §5б от Зсч. е следният:  

§5б от ДР на Зсч. „В случай че съгласно приложимите счетоводни стандарти разходите за развойна дейност са признати за нематериален актив, не се разрешава разпределянето на дивиденти от предприятието до пълното амортизиране или отписване на този нематериален актив, освен ако стойността на резервите (фондовете) на предприятието, за които е допустимо разпределение съгласно изискванията на нормативен акт, и неразпределената печалба от минали години е най-малко равна на балансовата стойност на признатия нематериален актив“.

С оглед неяснотата в текста на § 5б от ДР на Зсч. по отношение на начина, по който същият ще се приложи, а именно дали по отношение на нематериалните активи, осчетоводени през 2019 г. или тези през 2020 г. (от когато всъщност започва да се прилага цитираната разпоредба), АДВИБ възнамерява да изготви официално писмо до Министерство на финансите, Дирекция „Данъчна политика“ относно практическото приложение на въпросния текст.  

Преди изготвянето на писмото до Министерство на финансите, обаче, от АДВИБ искат информация от публичните дружества колко от тях, включително и техни дъщерни дружества, върху които те осъществяват контрол, извършват  развойна дейност, която признават  за нематериален актив, във връзка с прилагането на §5 б от ДР на Закона за счетоводството. Проучването е необходимо, за да се установи кръга на лицата, които ще бъдат засегнати от тази разпоредба във връзка с разпределянето и изплащането на дивиденти от публичните компании. 

АДВИБ молят да получат тази информация до 23 декември 2019 г.

На практика вместо да платят заплати и да отчетат разхода като разход, много фирми в софтуерния сектор, например, капитализират и записват активи от развойна дейност в баланса си. Съответно отчитат по-висока печалба, просто защото няма разход за заплати.

Бърз преглед в отчетите на публичните дружества показва, че "Сирма груп холдинг" АД има консолидирани "продукти от развойна дейност" от 84,9 млн. лв. към 30 септември 2019 г. спрямо 60 млн. лв. в началото на годината, което представлява повишение с 25 млн. лв. Увеличението, обаче, е основно от рекласифициране на "права върху собственост" в "продукти от развойна дейност". Натрупаната и текущата печалба са за 28,5 млн. лв., но текущата е 5,5 млн. лв. Ако се гледат само натрупаните разходи от развойна дейност през 2019 г., има резерви за дивидент. Но ако се гледат всички 85 млн. лв. в "продукти от развойна дейност", печалбата няма да е достатъчна за дивидент.

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още