Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

ЕФАМА има ново ръководство

Асоциацията си поставя важни цели, сред които укрепване на доверието на инвеститорите в капиталовия пазар и фондовата индустрия

ЕФАМА има ново ръководство

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската асоциация  на управляващите дружества (ЕФАМА) избра ново ръководство на редовното си годишно общо събрание, провело се на 23 юни в Лондон, съобщиха от Асоциацията.

На събранието бяха приети основните документи на организацията, която обединява 28 национални асоциации на управляващите дружества от Европейския съюз и Турция и 62 корпоративни членове. Избрани бяха президент, вицепрезидент и нов Борд на директорите на ЕФАМА.

За президент на ЕФАМА бе избран Уилям Нот от Великобритания, досегашен вицепрезидент на ЕФАМА.
За член на Борда на директорите на ЕФАМА беше избран  Петко Кръстев, изпълнителен директор на УД „ДСК Управление на активи“ АД, Председател на Управителния съвет на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД).

Новият президент и Бордът на директорите на ЕФАМА са решени да продължат работа в посока защита на инвеститорите и за популяризиране на ключовата роля на фондовата индустрия за финансирането на икономиката, се посочва в съобщението. 

Още по темата

По-конкретно ЕФАМА си поставя важни цели, сред които укрепване на доверието на инвеститорите в капиталовия пазар и фондовата индустрия, насърчаване приемането на ориентирано към инвеститорите законодателство, осъществяване на инициативи за повишаване на финансовата култура на инвеститорите и населението като цяло.

От Асоциацията ще работят и съдействат за финансиране на предприятията от реалния сектор, както и за реализация на концепцията за Съюз на капиталовите пазари. Сред другите цели на ЕФАМА е създаването на Паневропейски персонален пенсионен продукт (Pan-European Personal Pension Product), гарантиране на доброто корпоративно управление на управляващите дружества и укрепване на конкурентоспособността на фондовата индустрия.

Асоциацията представлява европейския бизнес по инвестиционен мениджмънт, осъществяван от управляващи дружества, които управляват съвкупно активи на стойност 23 трлн. евро. От тях 14,1 трлн. евро са управлявани чрез колективни портфейли, които са притежание на 58 400 инвестиционни фондове към края на 2016 г.

Над 30 600 от тези фондове са колективни инвестиционни схеми (КИС), които са UCITS фондове (Undertakings for Collective Investments in Transferable Securities) – един от най-добрите европейски брендове, признат като водеща марка в световен мащаб. 27 800 фонда са алтернативни инвестиционни фондове (АИФ), които също се управляват основно от лицензирани управляващи дружества.

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Новини и анализи
В. Чамек: COVID кризата и войната може да са навечерието на истинската криза