IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските акции ще водят пред американските тази година

Суровините ще продължат да се представят добре в условията на висока инфлация, твърдят от "Карол" и Schroders

17:28 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Craus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Craus/Bloomberg

Три основни тенденции се очаква да се откроят на капиталовите пазари тази година - европейските акции да се справят по-добре от американските, най-висока доходност да донесат акциите на развиващите се пазари и секторите от „старата икономика“ да се представят по-добре от тези в „новата“.

Това показва анализ на глобалните пазари, направен от експертите на „Карол Капитал Мениджмънт“.

След силната за акциите 2021 г. настоящата година започна в условия на ускоряваща се инфлация и допълнителни ограничения заради омикрон варианта на COVID-19. Колебанията в цените на акциите ще са високи заради очакваното вдигане на лихвите, но анализаторите на "Карол" очакват и силни корпоративни резултати.

Суровините ще продължат да се представят добре в условията на висока инфлация, а облигациите ще пострадат от повишените лихви, посочва се още в анализа.

Европейските акции ще се представят по-добре от американските

„Европейските акции изглеждат по-добър избор спрямо американските“, коментира портфейлният мениджър Георги Георгиев. „Очакваме Федералният резерв да вдигне минимум 4 пъти основния лихвен процент тази година, докато Европейската централна банка (ЕЦБ) засега не дава признаци за по-високи лихви, въпреки че според нас има шанс за едно покачване. Среда на затягаща парична политика е неблагоприятна за някои подсектори в „Информационни технологии“, които имат повече дял в широкия американски индекс S&P500, отколкото в Европа", допълва той.

"На релативна база оценките на европейските компании изглеждат по-привлекателни от тези на американските им конкуренти. Всичко това ни кара да смятаме, че тази година могат да се насочат повече средства към Европа“, казва още Георгиев.

Развиващите се пазари имат потенциал да реализират най-висока доходност

Непосредствените катализатори пред развиващите се пазари са политиката на китайските власти за стимулиране на икономиката след слабата 2021 г., ниските оценъчни съотношения на акциите в региона на Централна и Източна Европа и покачващите се цени на суровините, които имат позитивен ефект върху част от компаниите в развиващите се пазари.

„Най-голям дял в развиващите се пазари заема Китай, а там властите започват да стимулират икономиката си след по-слабите ръстове през 2021 г. и проблемите със сектора на „Недвижими имоти““, е коментарът на главния инвестиционен стратег на "Карол Капитал" Константин Проданов. „Печалбите на компаниите в региона на Централна и Източна Европа са много солидни, а в същото време оценките са едни от най-атрактивните в глобален мащаб. Покачването на суровините дава позитивен тласък, особено в региона на Латинска Америка“, добавя той. Според него това е основание да се смята, че развиващите се пазари ще наваксат слабото си представяне от 2021г.

Това е и мнението на инвестиционния екип на асет мендижмънт гиганта и партньор на "Карол Капитал" Schroders, които повишават оценката си за представянето на развиващите се пазари от неутрална на позитивна в тримесечната си прогноза за развитието на икономиката.

Завръщане към секторите от „старата икономика“

„През последните години печалбите във финансовия сектор (особено банките) страдаха от рекордно ниските лихви, но през 2022 г. очакваме затягаща парична политика от повечето централни банки“, коментира портфейлният мениджър Симеон Керанов. „Енергийният преход води до големи инвестиции във възобновяеми източници и все по-малко в петролни находища, което намалява предлагането. В същото време търсенето на суровината няма да спадне скоро. Сегменти от сектора на „Информационни технологии“ ще пострадат от по-високите лихви (например компании, свързани с изкуствен интелект) заради поскъпване на финансирането, а повечето са с негативен паричен поток“, смята той. Това е основание за анализаторите на "Карол" да очакват по-добро представяне на активите от „старата икономика“, посочва той.

Според експертите на Schroders до втората половина на 2022 г. цената на петрола ще достигне 120 долара за барел, а през 2023 г. се очаква поевтиняване до 85 долара на барел.

Те очертават и няколко сценария за развитие на световната икономика, като в тях преобладава стагфлацията. Перспективите за развитие на световната икономика през първото тримесечие на 2022 г. се движат в стагфлационна посока, главно заради по-високите цени на петрола и продължаващия натиск върху веригите на доставки. Това оказва негативно въздействие върху потребителите, което води до понижаване на очакванията за растеж.

Основният сценарий на Schroders e глобалният растеж да се забави през 2022 г. до 4%, главно заради САЩ и Китай. По-бавният растеж в САЩ се дължи на отслабването на стимулите и спада на потреблението, както и на по-високата инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още