IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch потвърди рейтинга на ПИБ със стабилна перспектива

Агенцията хвали банката за промените в управлението, но предупреждава за някои слабости

17:04 | 17.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Fitch потвърди рейтинга на ПИБ със стабилна перспектива

Агенция Fitch Ratings потвърждава кредитния рейтинг на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ) на ниво „B-“ със стабилна перспектива, но предупреждава за някои проблемни области.

„Рейтингът на банката отразява слабата капитализация спрямо значителната концентрация в кредитния портфейл и ниското покритие на големи обезценени експозиции, което резултира в голям размер на непровизираните обезценени кредити спрямо критериите на Fitch”, пише в становището.

Оценката за кредитния рейтинг се базира и на високия дял на обезценени експозиции и иззети активи, намиращи се в баланса на ПИБ, както и слабата, но подобряваща се рентабилност. Същевременно рейтинговата оценка взима предвид и позитивните промени в корпоративното управление и управлението на риска на банката, както и възстановяването на депозитната база и ликвидната позиция, което позволява на банката да изплаща ликвидната си подкрепа, получена от държавата, напълно и навреме.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината

Резултатите на ПИБ са били подкрепени от еднократни ефекти през последните две години, като през 2015 г. банката е излязла на печалба заради преоценка на инвестиционните имоти. Според Fitch резултатите за първото тримесечие на 2016 г. са окуражаващи, като на тяхна база агенцията прогнозира, че банката може да постигне нетни обезценки за около 4% от брутните кредити, без да подкопава своя капитал.

В унисон с плана за преструктуриране, одобрен от Европейската комисия, след получената държавна помощ през 2014 г., някои от ключовите слабости в корпоративното управление са били адресирани, като сред тях е въвеждането на позициите главен финансов директор и главен директор по риска, както и включването им в Борда на директорите, назначаването на независим член в Надзорния съвет и по-ясно разделение на отговорностите. 

Агенцията забелязва положителни промени в апетита за риск и процесите по управление на риска на банката. Все пак за по-позитивно влияние на текущата рамка за корпоративно управление върху рисковия профил на ПИБ ще трябва да измине известно време.

Fitch посочва, че третата по размер на активите кредитна институция у нас е възстановила ликвидността си и е стабилизирала депозитния поток след отлива през 2014 г., довел до необичайната държавна подкрепа. От агенцията изтъква като позитивен факт, че банката е напът да върне изцяло държавната помощ. Последното плащане трябва да бъде извършено до края на май 2016 г. Същевременно банката се радва на депозитна база, в която голям дял имат депозитите на домакинства.

От Fitch вярват, че заздравяването на връзките с клиентите, за което свидетелства големия дял на текущите сметки, ще бъде положително за разходите за финансиране и маржовете, като това ще подобри още стабилността на депозитната база.

Становището на Fitch е, че банката няма да може да разчита на потенциална държавна подкрепа, както не могат и банките в други държави членки на Европейския съюз, имплементирали Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки. У нас Законът за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници би задължил другите кредитори да участват в споделянето на евентуални загуби.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още