IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН е потвърдила проспекта за увеличението на капитала на Спарки Елтос

Дадена е зелена светлина на търгово предложение за Метрон АД

08:55 | 07.04.17 г.
КФН е потвърдила проспекта за увеличението на капитала на Спарки Елтос

Комисията за финансов надзор е потвърдила проспект за публично предлагане на акции, които ще бъдат издадени от Спарки Елтос АД, гр. Ловеч, гласи решение на регулаторния орган от заседание на 5 април 2017 г.

На 20 февруари 2017 г. Управителният съвет на Спарки Елтос АД гласува за тройно увеличение на капитала от сегашните 16,7 млн. акции до 50,2 млн. акции с издаването на нови до 33,5 млн. акции. Всяка ще е с номинална и емисионна стойност 1 лв. и увеличението ще е успешно, ако бъдат записани поне 22,5 млн. акции. Като посредник по увеличението е посочен ИП Евро-финанс АД.

Последните сделки с акции на Спарки Елтос АД на борсата са между 0,4 и 0,5 лв. за акция или под емисионната цена от 1 лв.

В началото на годината дружеството обяви, че е получило от Българската банка за развитие (ББР) кредит от 7,5 млн. евро със срок до 31 декември 2017 г. и лихва от 3-месечен EURIBOR + 3% пункта, но не по-малко от 5%. Тук има друга връзка със Спарки АД Русе - русенската компания е поръчител по този кредит. Друго обезпечение по кредита за 7,5 млн. евро е самото Спарки Груп АД, което е мажоритарен акционер в Спарки Елтос АД и Спарки АД.

Спарки АД, гр. Русе, проведе Общо събрание на акционерите на 29 март 2017 г., като акционерите разрешиха особен залог на търговското предприятие Спарки АД като обезпечение по кредит от Българска банка за развитие АД към Спарки Трейдинг ЕООД в размер на 2 млн. евро. Кредитът е с падеж 30 ноември 2017 г. Лихвата е едномесечен EURIBOR + 4,8%, но не по-малко от 4,8%.

Основните акционери в Спарки АД, гр. Русе, са Спарки груп АД с дял от 76,89% и УПФ Бъдеще с 6,99%. Основен акционер в Спарки Трейдинг ЕООД пък е Спарки Елтос АД.

Също така Комисията за финансов надзор е решила на 5 април да не издава забрана за публикуване на коригирано търгово предложение от Маркар Татеос Ширинян за закупуване чрез инвестиционен посредник Дилингова Финансова Компания АД, гр. София, на акции на Метрон АД, гр. София, от останалите акционери на дружеството.

КФН е изпратила писмо до Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ, гр. Варна, с указания за коригиране на непълноти на внесения проспект за публично предлагане на акции.

Свързани компании:

Супер Боровец Пропърти Фонд АДСИЦ-Варна(SBPF)

Метрон АД(6M1)

Спарки Елтос АД(ELTS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още