IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН одобри непряко придобиване от Софарма на акции на ОЗОФ Доверие и ЗК Медико-21

Със сделката се преминава прага от 30% на участие в капитала на двете дружества

10:19 | 19.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде одобрение за извършване на непряко придобиване на акционерно участие от страна на „Софарма” АД, с което се преминава прага от 30% на участие в капитала на „ОЗОФ Доверие ЗАД” АД и „ЗК Медико-21” АД.

Това става ясно от решенията, взети по време на провелото се вчера (18 април) заседание на Комисията.

Обединен здравноосигурителен фонд (ОЗОФ) Доверие ЗАД е дружество за здравно застраховане, което покрива както обикновените, така и специфичните здравни потребности на всеки застрахован.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Дружеството е с капитал 4, 6 млн. лв., разпределени в 46 хил. обикновении безналични поименни акции с право на глас с номинална стойност 100.00 лева всяка. Дружеството извършва дейността си чрез предлагане на медицински застраховки.

Акционери в него са Доверие-Обединен холдинг" АД, притежаващо 98,15% от акциите на дружеството, Момина Крепост АД с 0,28% и Телсо АД с 1,57%.

Застрахователната компания Медико-21 АД е основана през 1997 г. Дружеството е правоприемник на Здравно Осигурителен Фонд Здраве. През 2003 г. компанията е лицензирана от Комисията за финансов надзор за предоставяне на здравноосигурителни пакети за извънболнична помощ, болнична помощ и комбинирана медицинска помощ.

През средата на 2013 г. дружеството за доброволно здравно осигуряване се прелицензира в общ застраховател съгласно промените в Кодекса за застраховането.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Компанията е с лиценз за предлагане на застраховки „Злополука“, включително трудова злополука и професионални заболявания, „Заболяване“ и „Пожар и природни бедствия“. Дружеството е с капитал 4, 6 млн. лв. Доверие Обединен Холдинг притежава над 95% от акциите на дружеството.

В началото на февруари Софарма АД уведоми Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за концентрация с Доверие Обединен холдинг, което на практика е законово изискване и отразява желанието на фармацевтичната компания да продължи да придобива дялове в холдинга.

Към 31 декември 2016 г. акционери с над 5% от капитала на Доверие Обединен холдинг АД са Софарма с 30,22% и Телекомплект с 8,92%. В края на миналата година фармацевтичната компания промени няколко пъти дяловото си участие.

От началото на годината акциите на Софарма поскъпват с над 36% при пазарна капитализация от 546,605 млн. лв. 

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още