Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КФН отписва Дружба стъкларски заводи като публично дружество

Собственикът на предприятието Барек Овърсийз Лимитид поиска акциите да не се търгуват на борсата

КФН отписва Дружба стъкларски заводи като публично дружество

Снимка: PIxabay

Комисията за финансов надзор (КФН) отписва „Дружба стъкларски заводи“ АД като публично дружество, както и издадената от дружеството емисия ценни книжа от регистъра, воден от финансовия регулатор, съобщиха от институцията, ръководена от Карина Караиванова.

Още по темата

Емисията е в размер на 53 516 496 броя обикновени, безналични, поименни, свободно прехвърляеми акции с право на глас, с номинална стойност 1 лев всяка.

В края на август Барек Овърсийз Лимитид в качеството си на акционер, който притежава пряко и чрез свързани лица 53 407 691 броя акции, представляващи 99,80% от капитала на „Дружба стъкларски заводи“ АД, отправи предложение за изкупуване към всички останали акционери на предприятието.

Преди да направи търговото предложение, компанията притежаваше пряко и чрез свързано лице 99,24% от акциите с право на глас в капитала на „Дружба стъкларски заводи“ АД, а след търговото е собственик на 99,80% от капитала, т.е. повече от 95% от гласовете в общото събрание на дружеството.

Припомняме, че Барек Овърсийз Лимитид имаше право в тримесечен срок от крайния срок на търговото предложение (т.е. до 12 септември 2017 г.) да изкупи акциите с право на глас на останалите акционери след одобряване на предложението за изкупуване от Комисията.

Акции, обект на предложението за изкупуване, са 108 805 броя обикновени, поименни, безналични акции с право на глас, издадени от „Дружба стъкларски заводи“ АД, с номинална стойност 1 лев всяка.

Предложената цена е от 6,118 лв. за всяка една от притежаваните от тях акции, каквато беше цената по търговото предложение.

Подобно на търговото предложение Барек Овърсийз Лимитид ще финансира придобиването на акциите със заемни средства, предоставени от друго дружество от Групата Би Ей Глас - Би Ей Глас Портюгал С.А. (BA Glass Portugal S.A.) с предишно наименование Би Ей Видро Ес Ей (BA Vidro SA).

За заплащане на всички акции, обект на настоящото предложение за изкупуване, са необходими средства в размер на 665 670 лева.

Търговото предложение на Барек Овърсийз Лимитид беше отправено в началото на годината с намерението да се поиска отписване на "Дружба стъкларски заводи" от регистъра на публичните дружества.

В края на 2016 г. главни акционери в дружеството са Барек Оверсийз с 52,3% от капитала и Гласинвест с 46,9%.

На 26 януари 2017 г. португалското предприятие БА Глас I придоби непряк контрол върху общо 99,24 % от акциите с права на глас от Дружба стъкларски заводи, т.е. 53 110 844 акции. Това става факт след покупката на 100% от капитала на дружеството Гластанк Б.В. (Нидерландия), което притежава 100% от капитала на Гласинвест Лимитид (Кипър), което от своя страна притежава 100% от капитала на Барек Овърсийз Лимитид (Кипър).

За сделката Investor.bg писа още през октомври.

Купувачът BA Vidro в момента има осем фабрики и 2 400 служители в Испания, Полша, Португалия и Германия.  Компанията произвежда повече от 6 млрд. стъклени контейнера на година в десет цвята.

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
Сделки със „Софарма Трейдинг“ за 2,7 млн. лв. повишиха борсовия оборот