Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КФН забрани на ЧЕЗ Електро да гласува точките от дневния ред на събранието си

Причината е, че на акционерите не е предоставена минимално изискуемата информация за икономическата изгода от предложените сделки

КФН забрани на ЧЕЗ Електро да гласува точките от дневния ред на събранието си

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за финансов надзор (КФН) забрани на „ЧЕЗ Електро България" АД да гласува точките в дневния ред на насроченото за утре извънредно общо събрание на акционерите, става ясно от съобщение на дружеството на сайта на БФБ - София. 

Събранието е насрочено за 23 март 2017 г. с 12 точки в дневния ред. Акционерите трябваше да гласуват за овластяване на управителния съвет да сключи договори за предоставяне на услуги в областта на информационните и телекомуникационните технологии, за услуги по обслужване на клиенти, финансово-счетоводни услуги, правни услуги и други.

ЧЕЗ Електро България АД
След въпрос на Investor. bg Комисията обясни какви са мотивите за решението й.

„КФН е установила пропуски в прилагането на Закона за публично предлагане на ценни книжа, поради което е наложила принудителната административна мярка“, заявиха от КФН. 

По-конкретно на акционерите не е предоставена минимално изискуемата информация за икономическата изгода от предложените сделки, в резултат на които за публичното дружество ще възникнат задължения към свързани лица.

От КФН посочват, че въпросната информация е представена общо, не дава конкретизирана представа за съответните сделки и не представя количествени финансови показатели на акционерите. По този начин акционерите не разполагат с целия обем необходими данни, за да вземат информирано решение, тъй като са лишени от информация от съществено значение.

Освен това, според комисията, е установено некоректно представяне на фактическата обстановка като в „натрупването” са включени сделки, които подлежат на отделно овластяване от общото събрание на акционерите.

От началото на годината акциите на Чез Електро България поскъпват с 8,59%, а през последната една годината цената на акциите й нараства с 207,14%. Пазарната капитализация е 107,5 млн. лв. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
„Арома Риъл Естейт“ АД с търгово предложение при цена от 1,03 лв.