Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Краят на ерата Булгартабак - вече ще се казва „Български Инвестиционен Холдинг“

Новото име се избира, след като холдингът отдавна не е тютюнев

Краят на ерата Булгартабак - вече ще се казва „Български Инвестиционен Холдинг“

Снимките в уеб страницата на Булгартабак са все още на тютнева тема. Снимка: bulgartabac.bg

Идва краят на една ера в историята на българския бизнес. „Булгартабак холдинг“ вече няма да се казва така. Новото му име се предлага да е „Български Инвестиционен Холдинг“ АД.

За това е свикано общо събрание на акционерите на 11 април 2019 г.

Холдингът вече трудно може да бъде наречен тютюнев, защото "София-БТ" АД беше затворено и сградите на бул. "Цар Борис III" в София вече са съборени и разчистени. Също така холдингът продаде водещи марки на British American Tabacco, а именно Vісtоrу, Еvа Ѕlіm и GD. Нетютюневият характер на холдинга се допълва от факта, че чрез дъщерното "Благоевград-БТ" АД е основен собственик във веригата "Техномаркет" АД. Самото „Благоевград-БТ“ пък затвори фабриката си за цигари в Благоевград.

„Булгартабак Холдинг“ АД е основан през 1947 г. и включваше 11 дъщерни акционерни дружества в тютюнопроизводителни райони на страната.

Дълги години приватизацията му беше спъвана поради важността му за тютюнопроизводителите.

Все пак през 2011 г. Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и "БТ Инвест ГмбХ", Австрия, подписаха договора за приватизация на 79,83% от капитала на “Булгартабак Холдинг” АД. Цената по договора бе 100,1 млн. евро.

„Булгартабак“ произвеждаше десетки марки и подмарки цигари в своите фабрики в София и Благоевград. Използваше местен и вносен тютюн. Около 90% от продукцията му беше за износ. В последните години имаше скандал, че част от продукцията му за износ дефакто е контрабанда в чужди държави.

Сега всичко по темата "Булгартабак" вече е в историята.

В историята са и доста пари на миноритарни инвеститори, включително брокери, фондове, индивидуални инвеститори. Те общо държаха и все още държат 20% от капитала на "Булгартабак холдинг" АД. Борсовата цена на акциите достигна 100 лв. за брой малко след приватизацията на държавния пакет. Спекулантите очакваха, че частният собственик ще е по-добър от държавния, но това не се оказа така. Последната борсова цена вече е 9,5 лв. за ценна книга. Наскоро беше ударено дъното от 8,1 лв., а в края на вчерашната търговска сесия най-добрата оферта купува беше за едва 5 акции на цена от 8,25 лв. за брой.

По статията работиха: Мариян Йорданов, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
5 от 5: SOFIX се понижи във всички сесии от седмицата