Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

КЗК разреши на Цветелина Бориславова да придобие пряко почти 10% от БАКБ

Сделката няма да промени акционерната структура и контрола върху банката, посочва антимонополният регулатор

КЗК разреши на Цветелина Бориславова да придобие пряко почти 10% от БАКБ

Цветелина Бориславова. Снимка: БГНЕС/Боби Тошев

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на Цветелина Бориславова да притежава пряко 9,98% от капитала на Българо-американска кредитна банка (БАКБ), става ясно от решение, публикувано на сайта на Комисията.

Тя ще придобие този дял от контролирания от нея фонд „Сиесайеф“ АД, който притежава 55,66% от регистрирания капитал на банката.

В резултат от сделката общият брой на акциите на БАКБ, които са собственост на/контролирани от Цветелина Бориславова ще се запази, а единствено ще отпадне „междинното звено“ по веригата на собствеността по отношение на 9,98% от тези акции. Следователно планираната сделка няма да доведе до промяна в акционерната структура, както и няма да се отрази на вида контрол, осъществяван към момента върху БАКБ и неговите крайни носители, заключава антимонополният регулатор в решението си.

Мажоритарен собственик на БАКБ е фондът на Бориславова „Сиесайеф“ АД. Другият основен акционер е „ЕлТиБиАй Холдингс“, регистрирано в щата Делауер, САЩ, дружество – частен инвестиционен фонд, което притежава 35,72% от финансовата институция.

Съдружници във фонда са американските дружества „GDOF II-A“ LP San Bernardino County Employees Retirement Association и GDOF II Management LLC.

ТБ БАКБ АД

Инвестиционната дейност и контрол върху дейността на фонда са възложени и се осъществяват от управляващия съдружник - GDOF II Management LLC. По силата на споразумение с останалите съдружници във фонда управляващият съдружник представлява и управлява делата на LTBI Holdings LLC и съответно може да упражнява решаващо влияние и контрол върху LTBI Holdings LLC. От своя страна, управляващият съдружник GDOF II Management LLC е еднолична собственост на Gramercy Funds Management LLC, което е част от групата Gramercy и се контролира от американеца Робърт Скот Кьонигсбергер.

Така краен непряк съвместен контрол върху БАКБ упражняват Цветелина Бориславова и Робърт Скот Кьонигсбергер.

Цветелина Бориславова беше преизбрана през тази година в надзорния съвет на БАКБ за нов петгодишен мандат заедно с Мартин Ганев и Петър Атанасов.

За 2020 г. банката реализира нетна печалба в размер на почти 11,5 млн. лева, което е с почти 20% под резултата от предходната година. Намалението се дължи основно на еднократен негативен ефект от предоговорени лихви по кредити. Активите на банката обаче се увеличават с почти 12 на сто до близо 1,9 млрд. лева.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

4
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Ето една истински успяла българска жена (бивша, на бивш прмиер) и предприемачка, бизнесменка.Добре, че има такива успели българи, иначе сме за никъде! НИ КЪ ДЕ!

Още от Новини и анализи
Печелившият петък не успя да заличи спадовете на БФБ за седмицата