Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

"Лавена" отчита 68% ръст на печалбата за деветмесечието

Ситуацията с коронавируса има ограничено въздействие върху дейността на дружеството

"Лавена" отчита 68% ръст на печалбата за деветмесечието

Снимка: "Лавена" АД

Производителят на козметични продукти „Лавена“ АД отчита 68% ръст на нетната печалба за деветмесечието спрямо същия период на предходната година до 2,4 млн. лв., показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ – София.

Приходите за деветте месеца нарастват с 8% на годишна база до 16,4 млн. лв., като върху размера им най-голямо влияние имат приходите от продажба на продукция, които са с дял от 98% от общите приходи.

Дружеството отчита приходи от правителствени финансирания в размер на 108 хил. лв., каквито е имало в същия размер и през предходната година.

Общите разходи към края на третото тримесечие възлизат на малко над 14 млн. лв., като записват лек ръст от 1%. Най-голям дял в разходите по икономически елементи заемат разходите за суровини и материали на стойност 7,7 млн. лв., което е около 62% от общите разходи.

През третото тримесечие активите на групата нарастват с 1,3 млн. лв. спрямо края на 2019 г. Относителният дял на нетекущите активи от общите намалява от 64% до 62%. Общо 58% е делът в текущите активи на материалните запаси, които са се увеличили със 798 хил. лв. Вземанията заемат 27% от текущите активи и са нараснали с 502 хил. лв., а паричните средства с дял от 15% са намалели със 184 хил. лв. спрямо края на 2019 г.

Лавена АД
В доклада за дейността си дружеството посочва, че ценовото позициониране на продуктовата гама на групата позволява на компанията да се възползва от ситуацията дори и при намалено потребление.

Групата е съсредоточила бизнеса си в сегмента на продукти с високо и средно качество, затова рисковете са обвързани с платежоспособността на потребителите, като опасността нараства значително в условия на икономическа криза, включително тази от Covid -19, посочват от компанията.

Към края на септември ситуацията с коронавируса има ограничено въздействие върху дейността на дружеството, се казва в доклада за дейността.

В началото на февруари компанията сключи договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие в размер на 976,2 хил. лв. Средствата ще бъдат използвани за подобряване на производствения капацитет и закупуване на ново технологично оборудване.

От началото на годината акциите на „Лавена“ АД поскъпват с 1% при пазарна капитализация от 38,487 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се повиши с 2,6% за седмицата