Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Може ли София да се развие като финансов център в Източна Европа?

Решаването на проблема с международния сетълмент на български ценни книжа е един от основните фактори за развитието на българския капиталов пазар

гледано: 3360   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
4 гласа

„Последната година на Българската фондова борса (БФБ - София) бе много бурна, много активна, в сравнение с предишните години. За това време оборотите се увеличиха 2-3 пъти, а цените на акциите се увеличиха средно с по над 50%. Това е едно добро начало“, коментира бившият икономически министър Николай Василев, един от създателите на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETFЕ, по Bloomberg TV Bulgaria.

Василев посочи, че една от причините за този подем е създаването на първия борсово търгуван фонд.

„Източна Европа като по-малък регион от света поизостава, и ние смятаме, че сме първата държава в региона,  създала подобен фонд“, заяви той, давайки по-оптимистична оценка както на българската икономиката, така и на европейската.

По думите му растежът в Източна Европа е висок. Повече компании се представят добре, имат ръст на печалбата, а създаването на този фонд е един от катализаторите.

„България доста изостана. Имаше периоди, когато се развивахме доста активно и намалявахме дистанцията с развиващи пазари. В следващи години разликата по-скоро се увеличаваше, а сега има тенденция отново да я скъсим. Смятаме, че ако ние успеем да се листнем в Лондон и/или Франкфурт, това ще бъде първият източноевропейски фонд, листнат на запад. Това би събудило много хора“, каза Василев. 

„Ако погледнем по-смело напред, нашата компания планира да създаде дузина подобни фонда и да залее цяла Европа с тях. Причините за забавянето са географско – исторически. България никога не е била физически свързана със Западна Европа, никога нито един български инструмент не е можел да бъде предоставен на световните депозитари“, обясни Василев. Според него решаването на проблема с международния сетълмент на български ценни книжа е един от основните фактори за развитието на българския капиталов пазар. 

Още по темата

Въпреки това той призна, че в своите начинания управляващото дружество не получава подкрепа от българските институции.

„Държавата е спряла приватизацията, а ако иска да развива капиталов пазар, едно от нещата, които трябва да направи, е да листва миноритарни, а може и мажоритарни пакети на големите държавни дружества на борсата. Трябва да се намерят начини да се убедят големите частни компании в България – български и чужди, че за тях е изгодно да бъдат на борсата.

Частният сектор трябва да си свърши работата, трябва да докара фирми у нас, да направи иновации като този борсово търгуван фонд, посочи като основни задачи Василев.

„Нашата амбиция е да гледаме доста по-смело напред, независимо, че много хора религиозно смятат, че българският капиталов пазар е малък и безнадежден. Ние не смятаме така. Приемаме го такъв, какъвто е и искаме да го развиваме. Ако се развие идеята за борсово търгувани фондове за целия район, не само нашето дружество ще порасне, но и ролята на София като финансов център“, посочи Василев.

Целия разговор може да видите във видеото!

По статията работи: Веселина Василева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

0
 
0
 
9
Minka до: Стоян Петров
преди 1 година
Няма профилна снимка
На тия австралийци Шиши досега да им го е прибрал това предприятие. По почина на Дунарит и някои други схеми "измислени" от него. А котараците отстрани тихо мяукат.
0
 
3
 
8
преди 1 година
Няма профилна снимка
може да се развие разбира се - с качестената нова услуга 'крадене на фирма' - с политичско гласуване и /или измами с вписвания ....
финансовите акули ще се прескачат да идват тука!
4
 
3
 
7
zelka007 до: mrynmryn
преди 1 година
Няма профилна снимка
само за протокола да питам. са като не работиш за милионери, станал ли си милионер? :)
4
 
13
 
6
преди 1 година
Няма профилна снимка
Абе Хаяско, какво пушиш или нас ни имаш за напушени? Какъв капиталов пазар бе, с тая КФН и с тия "маджовци".Какви активи какво чудо? Компании, които са сини чипове, също откровено мамят акционерите си, КФН се използва като бухалка срещу някои и като средство за други, а най-успешната и дивидена компания е верига заложни къщи. Една-две свестни компании има на нашата борса и те се не виждат сред общите л*на.
Тук компания може просто да фалира и да се окаже че парите ги нема и това е. Зплати на работници, акционети, облигационери... айдееее сичко у тиквите и то говорим за сериозна компания, която е била син чип. Кой пил кой платил...
Бегай бърже кой се не е усетил и тва е. Хаяско иска да си продава фобда и ще ви обясни че ще стане Беркшир скоро, но истината е, че мача е свирен и вече сме го гледали няколко пъти
1
 
5
 
5
преди 1 година
Няма профилна снимка
Ами нали има Централен депозитар какъв е проблема? Сега нали уж и борсите в нашия регион се обединяват, да направят една обща клирингова институция. То няма как да искаш да имаш международен интерес, пък елементарно да не можеш да прехвърляш акциите - при това нямаме още търговия на деривати и други по-сложни продукти. Друг вариант е да се вържат към някои големи клирингови къщи или пък да хванат голяма някоя голяма банка да прави сетълмент и клиринг - всяка голяма банка има БО, който без проблем ще им прави тези неща...А той ако иска да се листва в Лондон, направо всичко ще минава през Клирингстийм. Ей, Ники, действайте.

Още от Новини и анализи
Индексите на БФБ започват седмицата на червена територия