IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Монбат" ще получи активи срещу вземанията си от "Октагон Интернешънъл"

В многостранната сделка четвърто лице ще продобие дял в "Окта Лайт България" ЕАД

09:15 | 15.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Производствената база на &quot;Окта Лайт&quot; Снимка: octa-light.com</p>

Производствената база на "Окта Лайт" Снимка: octa-light.com

„Монбат“ АД ще получи активи срещу вземанията си от Октагон Интернешънъл ООД и Окта Лайт България ЕАД, съобщи дружеството чрез Бюлетин Investor.bg.

В многостранната сделка четвърто лице ще продобие дял в Окта Лайт България ЕАД, като задълженията към „Монбат“ АД ще бъдат погасени с активи на това четвърто лице. За подобна сделка бе обявено на 15 май 2019 г.

„Окта Лайт България“ АД е създадена през 2010 година като научно-изследователски и производствен център за разработване и производство на мощни светодиоди. Акционери в компанията са "Монбат" АД с 51% дял и „Октагон Интернешънъл“ ЕООД с 49%.

„Окта Лайт“ притежава технологична база в завода си в гр. Годеч в България, включваща над 11 500 кв. м производствени помещения, „чисти“ зали за производство на оптоелектроника и микроелектроника, лаборатории, цялостно оборудвани линии за асемблиране на електронни компоненти и др.

„Монбат“ АД придоби 51% от „Окта Лайт България“ АД през 2010 г., като това е несвойствена за него дейност и инвеститорите се зачудиха защо го прави.

Наскоро „Монбат“ поиска обратна продажба на 54% от „Левента“ на „Приста Ойл Холдинг", както и да си възстанови и част от депозитите в „Приста Ойл Холдинг“.

Акциите на „Монбат" поевтиняват с 19,5% за последната една година до цена от 6,7 лв. за акция. Общото събрание на „Монбат", което се проведе на 28 юни 2019 г., одобри разпределянето на дивидент в общ размер на 4 млн. лв. Размерът на дивидента за една акция бруто е 0,1026 лв., а за една акция нето (само за акционери физически лица) - 0,0975 лв.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още