Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Монбат ще запознае инвеститорите си с плановете за придобиване на нови компании

Компанията организира среща с тях на 27 септември с акцент планираните инвестиции

Монбат ще запознае инвеститорите си с плановете за придобиване на нови компании

Снимка: Pixabay

"Монбат" организира „Ден на инвеститорите и медиите”, на който ще бъдат представени плановете на икономическата група за придобиване на нови компании през следващите няколко години, съобщи дружеството чрез БФБ – София.

Срещата с инвеститорите и с медиите ще се проведе на 27 септември в "Гранд Хотел София", зала "Сердика".

На събитието ще бъдат представени плановете на икономическата група относно политиката за придобиване на нови компании през следващите няколко години и планираните инвестиции.

Акцент в представянето ще бъде придобиването на новите немски компании за литиево-йонни батерии и бъдещото технологично развитие на групата.

За участие в „Investor и Media day” е необходима регистрация за инвеститори, като регистрационна форма е приложена към поканата на страницата на БФБ. Регистрационните форми трябва да бъдат изпратени на investorrelations@monbat.com.

В края на юни Монбат обяви, че разширява дейността си сериозно зад граница, купувайки две германски компании. "Монбат" придобива 100% от активите на Gaia Akkumulatorenwerke GmbH и EAS Germany GmbH и слива двете дружества в EAS Batteries GmbH, базирана в Нордхаузен, Германия.

Монбат АД
Българското дружество ще капитализира съществуващите в двете слети дружества опит и експертни познания и умения в литиево-йонната област и ще се фокусира върху разширение на производствения капацитет и комерсиализиране на новоразработената клетъчна технология, обяви компанията.

"Монбат" ще модернизира сградите в Нордхаузен, ще развие целия бизнес и допълнително ще разшири продажбите в Германия и съседните страни. Групата планира да инвестира над 5 млн. евро през следващите две години в ново модерно оборудване, както и да разшири екипа на новото дружество.

„Това придобиване бележи навлизането на "Монбат" на германския пазар и същевременно е ангажимент към технология с потенциал да промени света", заяви тогава председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на компанията Атанас Бобоков.

По-малко от два месеца по-късно "Монбат" обяви, че поглежда и към Тунис. Дружеството е подписало „Писмо за намерение“ с основните акционери на ASSAD - публично дружество от акумулаторния бизнес в Тунис, за закупуване на мажоритарния дял от капитала на компанията, съобщи в средата на август българската компания чрез документи, подадени до БФБ-София.

Сделката не е финализирана и нейното сключване зависи от окончателното решение на страните, както и от съответно одобрение от съответните институции на капиталовите пазари, в случай че такова е необходимо.

Към 30 юни „Монбат“ отчита на консолидирана база нетни приходи от продажби на стойност 150,9 млн. лв., което представлява повишение от 34,17% спрямо година по-рано, показва консолидираният отчет на дружеството, разпространен чрез БФБ - София.

Реализираната печалба преди облагане с данъци e в размер на 17,3 млн. лв., като се повишава с 27,2% на годишна база.

Нетната печалба на дружеството пък нараства с 20,77% през шестте месеца до юни спрямо година по-рано, като достига 15,2 млн. лв.

Акциите на Монбат поскъпват с 15,6% от началото на годината при ръст в цената от 59,79% през последните 12 месеца и пазарна капитализация от 435,591 млн. лв.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини и анализи
SOFIX се понижи до 5-месечно дъно