IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът на BSE International минава критичната маса след покупки чрез ЦКБ

Търговията, която осигурява бърз и лесен начин за български лица да купуват чуждестранни акции и индекси, вече достигна общо 5,7 млн. лв.

17:00 | 05.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Оборотът на MTF BSE International минава критичната маса след покупки чрез посредника „Централна кооперативна банка“ АД през септември и октомври. Търговията вече достигна общо 5,7 млн. лв. само за 4 месеца, като октомври беше рекорден с 2,96 млн. лв. след 2,1 млн. лв. през септември и само 164 хил. лв. през юли.

Все пак какъв е критичният размер на оборота, за да е успешен пазарът с чужди акции и индекси (чрез борсово търгувани фондове) на пода на „Българска фондова борса“?

Трудно е да се каже, но за да има бъдеще този пазар, трябва да има оборот на него, за да се решат поне 3 проблема.

Първият е сумите на получаваните дивиденти да са по-големи, за да си струват международните преводи, защото 10 цента дивидент не е изгоден, когато преводът струва 10 или 15 долара.

Вторият е данъчното облагане на дивидентите от американските акции, който трябва да е 10%, но всъщност сега е 30%, защото се чака становище от НАП. И когато питат собствениците на книжа за 5,7 млн. лв., е по-сериозно, отколкото когато питат собствениците на книжа за например 10 хил. лв. В горепосочения оборот от 5,7 млн. лв. може да има покупко-продажби, тоест текущият портфейл може да е по-малък.

Третият е, че при по-голям оборот германският посредник "Трейдгейт" АГ ще е мотивиран да осигурява този продукт съвместно с БФБ. Без значителен оборот едва ли ще има интерес и може да закрие този проект.

Кой е посредникът, дал тласък на този пазар?

Оказва се, че локомотив са клиенти на „Централна кооперативна банка“ АД, които са купили книжа за 2,45 млн. лв. през октомври, за 1,81 млн. лв. през септември, за 341 хил. лв. през август и за само 2,4 хил. лв. през юли. Това са 4,61 млн. лв. от общите 5,7 млн. лв. оборот, което е дял от 80%.

Приносът на клиенти на ИП „Карол“ АД е оборот от 635 хил. лв., на ИП „БенчМарк Финанс“ АД е 219 хил. лв., на „Елана Трейдинг“ АД е 184 хил. лв.

През октомври само 9 посредника (освен немския) са били активни на пазара MTF BSE International спрямо 33 активни посредника на „Българска фондова борса“ АД като цяло.

Защо е полезен MTF BSE International?

Само преди няколко дни в група във Facebook беше зададен въпросът „Здравейте, искам да купя акции на Tesla. Някой знае ли как да го направя?“ Един от вариантите е именно MTF BSE International. Може да стане през български посредник, включително банка, като не се минава през сложната регистрация към чужд брокер, която често означава изчакване със седмици, а има и случаи на месеци. На практика може да се отиде до офис на български посредник и почти веднага да се закупят акции.

Ако няма офис на някой от активните посредници в даден град, те имат бланки за сключване на договор онлайн, които се попълват и изпращат и след валидация и например подписване и сканиране парите се изпращат по банков път.

Активните посредници на MTF BSE International през октомври са „Обединена българска банка“, „Елана Трейдинг“, „Евро-Финанс“, „Централна кооперативна банка“, „Карол“, „Токуда банк“, „Загора Финакорп“ и „БенчМарк Финанс“. Сред тях са 3 банки с широка клонова мрежа.

MTF BSE International е полезен и за активните инвеститори на БФБ. Ако желаете да имате портфейл от чужди акции, които обаче да са в платформата на български посредник, за да може за 1 минута да продадете чуждите и да купите български акции, MTF BSE International е отговорът. Ако купите тези чужди акции чрез чуждестранен брокер, са необходими 2 работни дни сетълмент и един ден банков превод, тоест поне 3 работни дни няма да разполагате с парите, за да купите с тях. При български посредник дори е възможно първо да купите например български акции и след това да покриете с продажба на акциите си в MTF BSE International.

Превалутирането е при 1,95583 лв. за евро

Справка на Investor.bg показа, че сделките се сключват при валутен курс от 1,95583 лева за едно евро, спрямо обичайните между 1,948 и 1,96 при стандартни банкови операции, което би било такса при превалутиране до 0,4%. За радост, посредниците и обслужващите ги банки превалутират по фиксинга на БНБ от 1,95583, което е добра новина.

Сегментът MTF BSE International стартира на 5 юли 2021 г., като за първите 2 седмици търговията възлезе на само 150 хил. лв.

С многостранната система за търговия могат да бъдат закупени акции на Apple, Facebook, Daimler, "Газпром" и много други компании. Достъпни са и борсово търгувани фондове (ETF) върху индекси като DAX, S&P 500, FTSE All-World, NASDAQ100, STOXX Europe 600.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
melon
преди 2 години
Странно е това по-сериозно и по-несериозно... Има дивидент и трябва да се плати. Какво значение има превода?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още