Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини и анализи

Приходите от продажби на „Монбат“ за полугодието се свиха с близо 10%

Само за изминалия месец приходите от продажби на консолидирана база намаляват с 16,6%

Приходите от продажби на „Монбат“ за полугодието се свиха с близо 10%

Снимка: Pixabay

Дружествата от икономическата група на „Монбат“ АД са реализирали консолидирани нетни приходи от продажби за първите шест месеца на годината в размер на 136,2 млн. лв., което е спад от 9,7% спрямо същия период на миналата година, съобщават от дружеството.

Само за месец юни производителят на акумулатори отчита консолидирани нетни приходи от продажби в размер на 24, 8 млн. лв. или с 16,6% по-малко в сравнение с година по-рано.

Печалбата на дружествата от икономическата група на „Монбат“ АД за месец юни 2018 г. е 442 хил. лева, преди облагане с данъци. Финансовият резултат намалява с 61,70% на годишна база. Ако се погледнат данните за полугодието – спадът е още по-голям – със 75,3% до 3,48 млн. лв.

През месец юни 2018 г. е постигната EBITDA в размер на 3,2 млн. лв., което е повишение от 36,20% в сравнение с постигнатото през месец юни 2017 г. Според обобщените данни за полугодието EBITDA е на стойност 14,45 млн. лв., като това обаче е с 35,8% по-малко спрямо  същия период на миналата година. 

Монбат АД

От ръководството на „Монбат“ правят уточнението, че EBITDA и печалбата преди облагане с данъци за съпоставимия период на 2017 г. са коригирани с: 2,050 млн. лв. -във връзка с ефекта върху шестмесечния период на 2017 г. от счетоводната грешка, произтичаща от липса на консолидационни елиминации на печалба от вътрешно-групови продажби. Счетоводната грешка е подробно описана в бележка 4 на Годишния консолидиран одитиран отчет на Монбат към 31 декември 2017 г. и  с 964 хил. лв. във връзка с ефекта върху шестмесечния период на 2017 г. от липсата на приход, свързан с държавна субсидия за рециклиране на скрап батерии в Монбат Рисайклинг Сърбия. Oчаканата субсидия беше първоначално начислена в годишния консолидиран финансов отчет за 2017 г. на „Монбат“, но в последствие сторнирана с оглед на коригиращи събития след датата на отчета, подробно описани в годишния консолидиран одитиран финансов отчет на „Монбат“ АД към 31 декември 2017 г.

От началото на годината акциите на „Монбат“ АД поевтиняват с 20,39% до средна цена от 9,29 лв. за брой. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
Магдалена до: Батя
преди 2 години
Здравейте, благодаря ви за препоръката, ще я вземем под внимание. Хубав ден
0
 
5
 
2
преди 2 години
Опитах да изпратя това съобщение но Инвестора пак бъгва:

Здравейте Магдалена!
Имам една препоръка към вас. В статиите си за акциите на конкретни БГ компании, накрая завършвате с нещо от сорта: "...до средна цена от 9,29 лв. за брой"
Според мен това е неправилно и до някъде подвеждащо.. Никой не се интересува от тази средна цена на акцията за определен период. Важна е последната цена и как тя се е изменила от нач. на годината или пък през последните 12 месеца.

Хубав и успешен ден ви желая!
0
 
4
 
1
преди 2 години
"...до средна цена от 9,29 лв. за брой"

Що за глупост е това!? Пише се последната цена, никой не се интересува от средната за някакъв си период!!

Още от Новини и анализи
До четвъртък акциите на "Алтерко" ще се търгуват с право на участие в увеличението